Nagyvilág

Ukrán hajók bukkantak fel az orosz hadiflottában

Egy mongol cégnek adta el a szállítóhajókat az Ukrán Dunai Hajózási Társaság, ám Mongóliának tengere sincs.

Ukrajna annak ellenére ad el haditechnikai eszközöket Oroszországnak, hogy agresszornak tekinti a Krím elcsatolása és a donyecki konfliktus miatt – derül ki a Stockholmi Békekutató Intézet jelentéséből, melyet az ukrán sajtó is közétett csütörtökön.

Az intézet rámutat: Ukrajna tavaly nyáron eladta a Heorhij Ahafonov nevű szállítóhajót egy mongol bejegyzésű vállalatnak, csakhogy Mongóliának tengerpartja sincs. Októberben a hajó már Kazany-60 néven bukkant fel a dél-oroszországi Novorosszijszk kikötőjében, majd egy héttel később már orosz zászló alatt a krími Szevasztopolba. A hajó az orosz hadiflotta kötelékébe került, jelenleg katonai felszerelést szállít Szíriába.

A Heorhij Ahafonovval azonos típusú Kizil-60 nevű hajó november 10. óta van Novorosszijszkban, korábban ez is az Ukrán Dunai Hajózási Társaság tulajdona volt. A jelentés szerint Ukrajna mindezek mellett tavaly négy, hadihajókhoz való gázturbinát szállított Oroszországnak, valamint alkatrészeket An-148-as utasszállító repülőgépekhez. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik