Nagyvilág

Nem mertek panaszkodni a BBC pedofil műsorvezetőjére

Jimmy Savile évtizedekig molesztálhatott gyerekeket és magatehetetlen embereket, mert a vezetők nem vették komolyan a jelzéseket.

Halála után derült ki a BBC néhai népszerű műsorvezetőjéről, Jimmy Savile-ről, hogy gyerekeket és magatehetetlen embereket molesztált. Csütörtökön a brit közmédia elismerte: súlyos hibákat követtek el azzal, ahogy a helyzetet kezelték.

Mint kiderült: a BBC vezetőihez évtizedeken át érkeztek jelzések Savile viselkedésével kapcsolatban, de ezeket senki nem vette komolyan. Egy jelentés szerint olyannyira tekintélyelvű és macsó légkör uralkodott a BBC-nél, hogy a legtöbb munkatárs nem mert panaszkodni, pláne nem az egyik legnagyobb sztárra. Arra utaló jelek ugyanakkor nem merültek fel, hogy a BBC-nél kimondottan falaztak volna Savile-nek.

A műsorvezetőnek több száz áldozata van, főleg gyermekek. Mint kiderült, abban a kórházban is zaklatta a betegeket, ahová jótékonysági munkát járt végezni, pedig ezért még lovaggá is ütötték. Legfiatalabb áldozata mindössze nyolcéves volt.

Az ügyben vizsgálódó volt bíró szerint öt lehetőséget szalasztottak el, hogy leleplezzék Savile-t. Előfordult az is, hogy egy női dolgozó panaszkodott azért, hogy Savile a combjára tette a kezét, mire felettesei azt mondták neki, hogy tartsa a száját, mert Savile egy sztár.

A BBC irányító testületének elnöke azt mondta: a történtek mély megbánásra és szégyenérzetre adnak okot, és mindent elkövetnek, hogy ne ismétlődhessenek meg. Hozzátette: tudatosult bennük, hogy a történtek oka az volt, hogy a szervezet túlságosan hierarchizált és befelé forduló volt ahhoz, hogy megfelelően reagáljon az aggasztó jelzésekre. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik