Nagyvilág

Trump újabb győzelmével kezd valósággá válni a konzervatívok rémálma

Egymás után a harmadik előválasztáson nyert Donald Trump, megerősítve, hogy ő a legesélyesebb a Republikánus Párt elnökjelölti címére.

A hivatalos végeredmények szerint Donald Trump New York-i milliárdos üzletember a szavazatok 45.9 százalékával végzett az első helyen a Republikánus Párt előválasztásán Nevadában, messze megelőzve két legfőbb riválisát. A második helyre Marco Rubio floridi szenátor ért be 23,9 százalékkal, míg Ted Cruz texasi szenátor a szavazatok 21,4 százalékával lett a harmadik. A rajtuk kívül még versenyben lévő két jelölt, Ben Carson és John Kasich elhanyagolható, öt és négy százalékos eredményt ért csak el. Az előválasztáson picivel több, mint 75 ezer republikánus választó ment el szavazni.

A washingtoni politikai elit elleni támadásokat kampánya középpontjává tevő Trump győzelme nem volt váratlan Nevadában, ahol a választók az országos átlagnál jóval elégedetlenebbek az ország vezetésével. A CBS felmérése a republikánus szavazók 58 százaléka „dühös a szövetségi kormányzatra”, ami jóval nagyobb szám, mint az eddig előválasztást tartó három államban.

nevada voters angry

Ami meglepetést okozott, hogy Trump a választók széles körében a legnépszerűbb jelölt volt: mérsékeltek és konzervatívok, evangélista és nem-evangélista keresztények, iskolázottak és iskolázatlanok is mind őt támogatták. Sőt, még a spanyolajkúak szavazatát is vitte a harcias bevándorlás-ellenes retorikájával sokakat megbotránkoztató milliárdos. A CNN adatai szerint a latino szavazók 44 százaléka rá adta le a voksát – mindezt úgy, hogy két latino jelölt (Cruz és Rubio) állt vele szemben.

A republikánus vezetés rémálma: a megállíthatatlan Trump

A New Hampshire és Dél-Karolina után már egymás után harmadik előválasztási győzelmét arató Trump most magabiztosan vághat neki az egy hét múlva tartandó megmérettetésnek, a Szuperkeddnek. Március elsején egyszerre 14 államban tartanak előválasztásokat, és minden jel arra mutat, hogy azok nagy részén újra Trump végez majd az élen. Ezzel egyre inkább kezd valós lehetőséggé válni a pártvezetés rémálma, hogy a milliárdos üzletember lesz az, akit a nyári elnökjelölő gyűlésen a Republikánus Párt elnökjelöltjévé neveznek ki.

A párt már befutott politikusai, tisztségviselői és háttéremberei most azon aggódhatnak, túl későn ébredtek, és már nem fogják tudni megállítani Trump menetelését. Az establishment tagjai egészen mostanáig nem igazán támadták a milliárdos üzletembert. Hogy miért, arról csak spekulálni lehet. A legvalószínűbb, hogy nem mérték fel, milyen nagy veszélyt is jelent a pártvezetés által favorizált jelöltekre, és azt gondolták, az első választások után mindenképpen ki fog esni a versenyből. De az is lehet, Trump többször is elhangozott fenyegetése, hogy független jelöltként fog indulni az elnökválasztáson, ha a pártvezetés nem bánik vele tisztességesen, ijesztette el republikánusokat a teljes letámadástól.

<> on February 17, 2016 in Bluffton, United States.
Donald Trump – van oka a nevetésre

A pártvezetés legnagyobb problémája, hogy hiába vannak sokan, akik nem támogatják az üzletembert, a Trump-ellenes szavazatok több jelölt között oszlanak meg. A jelentősen lecsökkent republikánus mezőnyben már csak két jelöltnek, Ted Cruznak és Marco Rubiónak lenne esélye megelőzni a milliárdost, de csak akkor, ha egyikük visszalépne a versenytől. Erre azonban nem lehet számítani, hiszen mindkettőjüknek nagyjából azonos a támogatottsága, és mindketten úgy érezhetik, van esélyük a győzelemre. Egyikük visszalépésére csak a március 15-ei előválasztások után lehet számítani, de lehet, addigra már túl késő lesz.

Jeb Bush kiszállása után a pártelit tagjai egymás után kezdték el Rubio jelöltségét támogatni, aki egyelőre inkább Cruz legyőzésére koncentrál, és nem vette célkeresztbe Trumpot. Ha sikerül minél hamarabb visszalépésre kényszerítenie a texasi szenátort, akkor még jó esélyei lehetnek a New York-i üzletember megállítására. Ha azonban mindketten – sőt, még John Kasich ohiói szenátor is – versenyben marad, akkor komoly lehetőség van arra, hogy végül a mindössze 35 százalékos támogatottsággal rendelkező Trump kerül ki győztesen a hónapokig tartó előválasztási folyamatból.

Trump mindenesetre rendkívül optimistán vág neki a következő hetekben tartandó megmérettetéseknek. A nevadai előválasztás után tartott győzelmi beszédében magabiztosan kijelentette: „Csodálatos két hónap lesz.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik