Külföld
szijjarto(3)(430x286).jpg (Array)

Szijjártó: Martin Schulz jól láthatóan eldöntötte, hogy nem foglalkozik a valósággal

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 24. 16:58

A magyar külügyér nem hagyta szó nélkül az Európai Parlament elnökének kijelentéseit, és Matteo Renzinak is elhelyezett egy riposztot.  

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a Spiegel Online-nak szerdán adott interjújában a múlt heti brüsszeli EU-csúccsal kapcsolatban úgy nyilatkozott: “egyre több állam- és kormányfő érzi hibásnak Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a kijelentéseit, hogy a menekültkérdés tisztán német probléma”, a menekültválságot “nem lehet kerítésekkel megoldani”. Martin Schulz hangsúlyozta az európai szolidaritás fontosságát “a kelet-európai országokban, de máshol is”.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Martin Schulz jól láthatóan eldöntötte, hogy nem foglalkozik a valósággal, a brüsszeli irodája úgy tűnik, túl messze van a migrációs útvonal országaitól.

Ha az EP-elnök foglalkozna a tényekkel, akkor láthatná, hogy annak, amit mond, éppen az ellenkezője igaz. Egyre több ország látja be, hogy az illegális bevándorlással kapcsolatban kizárólag a magyar megoldás életképes – magyarázta. Magyarország megvédi a saját és a schengeni zóna külső határát, ezzel vállalva szolidaritást, hiszen

rajtunk keresztül egyetlen illegális bevándorló sem érkezik sem Németországba, sem Svédországba, sem Ausztriába.

Magyarország mindig amellett érvelt, hogy a bajban lévőknek a válságrégiókban kell segíteni – közölte.

Szijjártó Péter arra is reagált, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Právo című cseh napilapban szerdán közölt interjúban azt mondta: reális mérlegelés tárgya, hogy az Európai Unió a jövőben csökkentse a négy visegrádi ország támogatását, ha azok továbbra is elutasítják a menekültek befogadását. “Nincs szó fenyegetésről, ahogy ezt valaki minősítette, hanem egy teljesen nyílt és reális mérlegelésről” – vélekedett Matteo Renzi, hozzátéve: az uniós tagság “a közös értékek vállalásáról és a kölcsönös szolidaritásról szól”.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban kijelentette: az olasz miniszterelnök

a tévedések labirintusába kormányozta magát”. Felszólította, hogy “csak azért, mert ő rossz úton jár, ne azokkal akarja megfizettetni a számlát, akik tisztességesen betartják a közös szabályokat.

A külügyminiszter emlékeztetett: Magyarország az európai előírásokat betartja, a határokat megvédi, “ellentétben Olaszországgal”.

A kohéziós források pedig járnak Magyarországnak – közölte. Kifejtette: a Magyarországra érkező uniós források minden harmadik forintja magyar adófizető forintja, amit befizetünk az unióba, ezenkívül megnyitottuk a piacainkat, nyugati cégek óriási profitra tesznek szert Magyarországon, több tanulmány szerint “minden egyes nyugat-európai ország által befizetett euró után a közép-európai államokból 1,25 eurót visznek haza a nyugat-európai vállalatok”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.