Nagyvilág

Kölni szilveszter: lopás miatt ítéltek el három menedékkérőt

Meghozta az első ítéleteket szerdán a kölni városi bíróság szilveszterkor elkövetett bűncselekmény-sorozattal kapcsolatban.

A bíróság két ügyet tárgyalt és zárt le szerdán. Az egyik ügyben a vádlott – egy 23 éves marokkói fiatalember – hat hónap felfüggesztett szabadságvesztés büntetést és 100 euró (31 ezer forint) pénzbüntetést kapott, amiért kitépte egy 20 éves nő kezéből az okostelefonját, amikor az szelfit akart készíteni, a háttérben a kölni dómmal. A turista a tolvaj után rohant, akit még a helyszínen elfogtak a rendőrök.

A másik eset néhány száz méterrel odébb történt, egy hídon. Az áldozat egy férfi volt, aki a szilveszteri fényekbe boruló várost akarta fényképezni. Két támadója – egy 18 éves marokkói és egy 22 éves tunéziai fiatalember – elvette tőle kameráját és fotóstáskáját. Őket is elfogták még szilveszter éjjel. Az idősebb elkövető 3 hónap felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kapott, társát egy évre próbára bocsátották.

Mindhárom elítélt menedékkérő. Egyiküket sem utasítják ki az országból. A bíróság csak büntetőügyükkel foglalkozott, menedékjogi ügyükben nem foglalt állást. A két tárgyalás jelentős sajtótérdeklődés mellett zajlott le. A bíróság szóvivője az ítéletek kihirdetése után elmondta, megszokott, hogy lopásoknál már a per első tárgyalási napján ítéletet hoznak.

Szilveszter éjjel Köln belvárosában tömegesen fordultak elő bűncselekmények. Felháborodást főleg a nők sérelmére elkövetett szexuális zaklatások váltottak ki. Az elkövetők körbevették és zaklatták az áldozatokat, közben loptak tőlük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik