Nagyvilág

Bolíviában vége lesz a Morales egyeduralmának

A bolíviaiak a múlt hét végi népszavazáson elutasította azt az alkotmánymódosítást, hogy Evo Morales államfő 2019-ben negyedszer is választható legyen az elnöki posztért, írja az MTI.

 A szavazatok több mint 99 százalékának megszámlálása után az elutasítók aránya 51,3, a támogatóké 48,7 százalék volt.

Evo Morales, a radikális latin-amerikai baloldal egyik képviselője 2006-ban került hatalomra a szegény rétegek és az ország lakosságának többségét alkotó indiánok támogatásával. A 2014-es legutóbbi választáson még a lakosság 61 százaléka támogatta. Jelenleg harmadik elnöki periódusát tölti, ám a mostani népszavazási eredmény azt jelenti, hogy 2020-tól már nem töltheti be a posztot.

Samuel Doria Medina, az ellenzék korábbi elnökjelöltje azt mondta, hogy a választók döntésével megsemmisült az a terv, amelynek alapján Bolíviában egypártrendszert hoztak volna létre.

Drogcsempészt fogtak a kötelező választáson

A bolíviai hatóságok az elnöki mandátum kiterjesztéséről szóló népszavazás során közben őrizetbe vettek 27 személyt, akiket kábítószer-csempészésért köröztek. A dél-amerikai országban kötelező választási részvétel van, a körözött személyeket azt követően fogták el, hogy leadták szavazatukat.

Az elfogottak között két olyan csempész is van, akiket távollétükben már elítéltek, de eddig ismeretlen helyen tartózkodtak. Egyiküket azzal vádolták, hogy egy tonna kokaint akart kicsempészni egy tartálykocsiban, másikuk pedig egy drogkereskedéssel foglalkozó banda vezetője volt. Eddig azért nem tudták elfogni, mert kettős személyazonossággal rendelkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik