Nagyvilág

Az izraeli katonák eltávozásra is csak fegyverrel mehetnek

Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Gadi Ejzenkot elrendelte, hogy a harci alakulatok katonái ezentúl csak szolgálati fegyverükkel együtt hagyhatják el a laktanyát, amikor eltávozásra mennek – jelentette kedden a Háárec című izareli lap.

A parancsot Gadi Ejzenkot egy múlt csütörtöki ciszjordániai merénylet nyomán adta ki. A palesztin támadók egy élelmiszer áruházban halálra késeltek egy szabadságon lévő katonát, aki puszta kézzel sietett a megtámadott vásárlók segítségére, mert fegyverét a laktanyában kellett hagynia.

Barátai szerint a megölt katona szolgálati fegyverét magához véve akart szabadságra menni, de parancsnokai ezt nem engedélyezték számára. A katonákat a vezérkari főnök mostani parancsa szerint eltávozásuk előtt ki fogják képezni a lőfegyverek biztonságos otthoni tárolására.

Az izraeli katonáknak eddig gyakran a laktanyában kellett hagyniuk szolgálati fegyverüket, mert a hadsereg vezetése tartott a fegyverlopásoktól és az esetleges öngyilkosságoktól.

2006 óta a Háárec szerint jelentősen csökkentették a fegyverrel eltávozásra engedett katonák számát, ami egy kutatás szerint 40 százalékkal csökkentette a katona-öngyilkosok számát.

Izraelben és a palesztin területeken azonban tavaly október óta szinte mindennapossá váltak az izraeliek ellen irányuló késes és lőfegyveres merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között.

A támadások azt követően szaporodtak meg, hogy a palesztin sajtóban és a közösségi médiában elterjedt: az izraeli kormány zsidók és keresztények számára is lehetővé teszi az imádkozást a Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén, és a muszlimok belépésének korlátozását tervezi. Az izraeli hatóságok ezt cáfolják. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik