Nagyvilág

Álommeló, álomfizetéssel, egy álomszép helyen, mégsem kell senkinek

Távol álljon tőlünk, hogy még több orvost késztessünk emigrációra az amúgy is romokban heverő magyar egészségügyből, de van egyikük számára egy álomajánlatunk Új-Zélandról. Az éves fizetés 400 ezer új-zélandi dollár (75 millió forint), garantált három hónap szabadság, ahogy az is, hogy éjszakánként, és hétvégenként sem kell dolgozni, mindez idilli környezetben. Jól hangzik igaz?

Dr. Alan Kenny, háziorvos mégis hiába próbál maga mellé még egy doktort találni. Úgy sem, hogy jóval vonzóbb bért kínál a szigetországban tipikus, 150 – 280 ezer dolláros, háziorvosi fizetésnél.  Mára annyira elkeseredett, hogy akár a praxisa felét is átadná egy alkalmas jelentkezőnek.

Az elmúlt évben annyi betege lett, hogy nem bírja szuflával. „Minél több páciensem van, annál nagyobb a bevételem, de egyszer csak túlnőtt rajtam a teher” – nyilatkozta a New Zeland Heraldnak Kenny, akinek a praxisában már több mint hatezer páciens van. Az orvos azt mondja, ha ennyire nehéz segítséget találni, abba már bele sem mer gondolni, mi lesz, ha majd nyugdíjba menne.

Miért nem kell az álommeló egyetlen orvosnak sem? Nagyjából azért, mert Tokoroa finoman sem szólva a világ közepe. A városnak 13600 lakója van, akiknek a faipar, vagy a főleg tejtermelésre szakosodott farmok kínálnak munkát. Az oktatás nem túlzottan jó színvonalú, szórakozási lehetőség gyakorlatilag nincs, ráadásul az internet, televízió, és rádióelérés is gyenge.

(via Guardian, NZ Herald)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik