Nagyvilág

Rekordmagas Szűz Mária-szoborral vonzaná a turistákat Törökország

A tervek szerint az alkotás legalább olyan tekintélyt parancsoló lesz, mint a New York-i Szabadság-szobor vagy a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobra.

A világ legnagyobb Szűz Mária-szobra épülhet a nyugat-törökországi Izmir tartomány Selcuk körzetében, a történelmi Epheszosz közelében. Zeynel Bakici, Selcuk város polgármestere az újságnak azt nyilatkozta, hogy az alkotás legalább olyan tekintélyt parancsoló lesz, mint a New York-i Szabadság-szobor vagy a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobra. Azt azonban, hogy pontosan mekkora szobrot építsenek, még nem döntötték el – számolt be róla a Vatan című török napilap hétfőn.

Bakici emlékeztetett arra, hogy az UNESCO tavaly Epheszosz antik romvárossal együtt felvette a világörökségi listára Szűz Máriának a közelben álló, feltételezett lakóházát is, ahol Mária a hagyomány szerint Krisztus halála után élt.

Selcuk polgármestere kiemelte, hogy míg hozzájuk évente 2,5 millió turista érkezik, addig a tízezer lakosú Fatimát Portugáliában kétszer annyian látogatják.

Még Chile fővárosában, Santiagóban a 22 méter magas Szűz Mária-szobrot is ezrek keresik fel minden évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik