Külföld
Russian President Vladimir Putin (R) greets his Syrian counterpart Bashar al-Assad (L) during a meeting at the Kremlin in Moscow on October 20, 2015. Assad, on his first foreign visit since Syria's war broke out, told his main backer and counterpart Putin in Moscow that Russia's campaign in Syria has helped contain "terrorism". AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL / ALEXEY DRUZHININ

Világháború elnapolva? Szíria kész a tűzszünetre

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 02. 21. 06:01

Az elnök közölte, Damaszkusz kész elfogadni egy tűzszünetet, ha a "terroristák" azt nem használják ki.

Bassár el-Aszad közölte, Damaszkusz kész katonai tevékenysége felfüggesztésére, de a tűzszünet további kérdéseket vet fel, például azt, hogy az általa “terroristáknak” nevezett felkelők nem használják-e ki állásaik megerősítésére a fegyvernyugvást. Az egyezménynek azt is garantálnia kell, hogy más országok, különösképpen Törökország, nem fognak további “terroristákat” és fegyvereket szállítani, illetve bármilyen jellegű logisztikai támogatást nyújtani a felkelőknek – tette hozzá az elnök.

A szíriai ellenzéki csoportok korábban két-három hétig tartó tűzszünetben állapodtak meg, ha Moszkva leállítja szíriai légi hadjáratát, befejeződik a városok ostroma és országszerte lehetővé válik a segélyek eljuttatása a rászorulókhoz. A fegyvernyugvás további feltétele, hogy nem érik támadások az al-Kaida terrorszervezethez köthető an-Nuszra Frontot, de ez még az amerikai-orosz egyeztetések tárgyát képezi – írta a Reuters hírügynökség.

A tűzszünet megteremtésének részleteit egy orosz-amerikai vezetésű munkacsoportnak kell kidolgoznia. A helyzetet bonyolíthatja, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy hete, a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) müncheni találkozója után – amelyen a fegyvernyugvás egy héten belüli megteremtéséről és a harcok miatt a külvilágtól elzárt települések humanitárius segélyezéséről született megállapodás – azt mondta, a fegyvernyugvás nem terjed majd ki sem az Iszlám Államra, sem az an-Nuszra Frontra.

Az orosz ENSZ-nagykövet a minap a Kommerszant orosz lapnak azt mondta, Moszkva a szíriai konfliktus békés rendezésén dolgozik. Szerinte Oroszország jelentős áldozatokat hozott a konfliktus rendezésére, szeretné, hogy ezt a szíriai elnök is figyelembe vegye. Vitalij Csurkin az interjúban így reagált arra, hogy Aszad korábban közölte: addig harcol, amíg az összes felkelőt le nem győzi. A nagykövet úgy fogalmazott, ha a szíriai hatalom követi Oroszország útmutatását, méltósága megtartásával zárhatja le a  konfliktust.

Csurkin közölte, ez személyes véleménye, de ha Damaszkusz más utat választ, akkor egy nagyon bonyolult helyzet állhat elő. Emlékeztetett, hogy a szíriai kormányerők az orosz légierő “hatékony  műveleteinek” köszönhetően tudták ellenfeleiket kiszorítani Damaszkuszból. Hétfőn Bassár el-Aszad egy beszédében arra utalt, hogy nem hajlandó tárgyalni senkivel sem, aki a rezsim ellen valaha is fegyvert fogott. A Reuters szerint Aszad még a Moszkva által javasolt ellenzéki szervezetekkel sem volt hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni.

A szíriai helyzetről részletes elemzés itt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.