Nagyvilág

Négy pokolgép robbant Damaszkuszban

Pár órával azután történt a több tucat halálos áldozatot követelő merényletsorozat, hogy a nyugat-szíriai Homszban két pokolgép ölt meg legkevesebb 57 embert.

Legkevesebb 62-en meghaltak Damaszkusz egyik síita külvárosi negyedében, egy pokolgépes támadássorozatban – közölte vasárnap a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet, amely korábban még 31 halálos áldozatról és több tucatnyi sebesültről számolt be.

Négy robbanószerkezet lépett működésbe, ezek közül kettőt autóban rejtettek el, míg a másik kettőt öngyilkos merénylők robbantották fel. A történtekről a szíriai állami televízió is beszámolt, és híradásában 30 halottat említett.

Az AP amerikai hírügynökség 50 halálos áldozatról és több mint 200 sebesültről tud.

Szemtanúk szerint a detonációk a Damaszkusz déli részén található Szajjida Zainab negyedben következtek be. Ebben a városrészben található a síiták legfontosabb szíriai szentélye, Mohamed próféta egyik unokájának mauzóleuma.

A halottak között számos gyerek is van, mivel a támadásokat éppen a tanítási nap végére időzítették – közölte az állami televízió.

A damaszkuszi merényletsorozat néhány órával azután történt, hogy a nyugat-szíriai Homsz városában 57-en vesztették életüket két pokolgépes robbantásban.

A vasárnapi támadásokat a Bassár el-Aszad vezette rezsim ellenőrzése alatt álló területeken követték el, és azokat interneten megjelent közleményében az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet vállalta magára.

Január végén legalább 60-an haltak meg a Szajjida Zainab-i szentély közelében, egy hármas robbantásban, amelynek elkövetőjeként szintén az Iszlám Állam jelentkezett.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik