Nagyvilág

Clinton és Trump győzött, Bush megrendülten szállt ki

bill clinton, hillary clinton (Array)
bill clinton, hillary clinton (Array)
Hillary Clinton nyert Nevadában, Dél-Karolinában várhatóan Donald Trumpé a győzelem, Jeb Bush kiszáll a küzdelemből.

Hillary Clinton már a szavazatok végleges összeszámlálása előtt elmondta győzelmi beszédét Nevadában. A szavazatok több mint nyolcvan százalékának összesítése után ő a voksok 52,4 százalékát szerezte meg. Riválisa, Bernie Sanders 47,5 százalékot kapott a nevadai kaukuszon.

A szavazatok összesítését lassítja, hogy nagyon nagy volt a választók aktivitása, rengetegen mentek el szavazni, de a különbség olyan nagy volt, hogy Sanders előre gratulált Clintonnak a győzelemhez. A volt külügyminiszter győzelmi beszédében köszönetet mondott a nevadaiaknak és jelezte: máris indulna következő megmérettetésre Texas államban.

Elemzések szerint Hillary Clinton győzelméhez a női szavazók és a spanyolajkú közösség “meghódítása” járult hozzá, míg Sanderst a fiatalok támogatták. Elemzők szinte egyhangúlag egyetértenek abban, hogy a Clinton-kampánycsapatnak alaposan felül kel vizsgálnia eddigi stratégiáját, meg kell találnia az okát, hogy a politikus eddig miért nem találta meg a hangot a fiatalabb nemzedékekkel.

Dél-Karolinában sem számolták még meg a jelölőgyűlésen leadott összes szavazatot, de amerikai sajtóforrások már arról számoltak be, hogy bizonyosra vehető Donald Trump milliárdos üzletember győzelme. A voksok hetven százalékának feldolgozása után 34 százalékos aránnyal vezetett Trump. A második helyre “befutó” texasi szenátorra, Ted Cruzra a szavazóknak csupán 22 százaléka voksolt.

Közben Jeb Bush közölte: befejezi kampányát, kiszáll a republikánusok elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből. A volt floridai kormányzó még a dél-karolinai előválasztások végleges eredményének kihirdetése előtt, családja körében, a dél-karolinai Columbiában, hívei előtt mondott beszédében jelentette be döntését.

Büszke vagyok a kampányunkra, amelyet országunk újraegyesítése érdekében folytattunk, s amelyben olyan konzervatív politikára tettünk javaslatot, amely még több amerikainak teremtette volna meg a lehetőséget a felemelkedésre és Isten adta lehetőségeinek kiteljesítésére.

Ezt mondta a szemmel láthatóan megrendült Jeb Bush. Elcsukló hangon tette hozzá: “Iowa, New Hampshire és Dél-Karolina népe azonban kinyilvánította akaratát, és én ezt valóban tiszteletben tartom”. Megrendült volt és a könnyeit törölgette a pódiumra lépett felesége, a mexikói születésű Columba Bush is. A híres politikai dinasztiából származó volt floridai kormányzó a dél-karolinai előválasztáson a negyedik helyen végzett. A visszalépését kommentáló első elemzések kiemelték kampányának tisztességes és visszafogott hangnemét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik