Nagyvilág

Június 23-án szavaznak a britek az EU-tagságról

Június 23-án tartják Nagy-Britanniában a népszavazást a brit EU-tagság jövőjéről, jelentette be a szombati kabinetülés után David Cameron miniszterelnök.

Cameron a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt tett rövid nyilatkozatában közölte: a kabinetülésen született döntés alapján a kormány a referendum kampányában azt a hivatalos álláspontot képviseli, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált Európai Unió tagja.

A referendumról szóló törvény alapján 2017 végéig kell megtartani a népszavazást a brit EU-tagság jövőjéről, de a brit sajtó már Cameron szombati bejelentése előtt gyakorlatilag tényként kezelte azt az értesülést, hogy a referendumot a legnagyobb valószínűséggel június 23-ára írja ki a kormány.

Az időpont nagyjából egyenlő távolságra van a tavaszi angliai helyhatósági és skóciai parlamenti választások, valamint a brit politika július végén kezdődő nyári vakációja között.

Korábban megírtuk, hogy a miniszterelnöknek jelentős engedményeket sikerült kicsikarnia Európa vezetőitől, így ő arra fogja biztatni a briteket, hogy a maradás mellett voksoljanak.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik