Nagyvilág

Ismét zavargások törtek ki Kijevben

Két orosz bankfiókot törtek rommá ukrán, nacionalista tüntetők Kijevben, az oroszbarát Janukovics-kormányt megdöntő maidani forradalom második évfordulóján. A demonstrálók kövekkel törték be az Alfa Bank, és Sberbank egy-egy kirendeltségének ablakait, majd feldúlták berendezésüket. Hasonló támadás érte az Ukrajna leggazdagabb embereként ismert Rinat Akhmetov cégének irodáit is.

Több tízezren gyűltek össze Kijev központjában, hogy a forradalom legvéresebb napjának áldozataira emlékezzenek: több mint ötven embert lőttek agyon Janukovics mesterlövészei. Miután az elnök elmenekült, Oroszország először annektálta a Krímet, majd (polgár)háború tört ki Ukrajna keleti régióiban. A harcokban további kilencezer ember vesztette életét.

Bár nagyjából egy éve hivatalosan tűzszünet van érvényben, gyakran érkeznek jelentések annak megszegéséről. Az Oroszország által katonailag is támogatott felkelők, a forradalom után hatalomra került ukrán vezetést hibáztatják, és teljes autonómiát követelnek Donyecknek, és Luhanszknak.

Az ukrán nacionalisták ilyesmiről hallani sem akarnak. Ők is a hazájuk vezetését hibáztatják, és a mindent átható korrupciót. Akhmetov azért került a célkeresztjükbe, mert igen szépen profitot zsebel be keleti bányáiból, és acélgyáraiból.

„Szükségünk lesz egy harmadik Maidanra is”

– mondja  Nikolai Kokhanovszkíj, a nacionalisák egyik vezére, a 2014-es forradalomra, és a 2004-es „narancsos forradalomra” utalva, majd hozzátette, hogy végleg el akarják söpörni a korrupt kormányt, és az oroszbarát oligarchákat.

„Az oroszok, és az oligarchák felelősek azért, hogy Ukrajna egyre csak rosszabb és rosszabb lesz”

– tette hozzá Ruszlan Timcsuk, egy 21 éves, terepszínű ruhába öltözött, baseballütőt lóbáló tüntető.

Az utóbbi hetekben egyre fokozódott a belső feszültség az ukrán politikában is. A nyugtalanság miatt Petro Poroshenko elnök lemondásra szólította fel Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt, aki a 2014-es forradalom egyik kulcsfigurája volt, Jacenyuk azonban túlélte a parlamentben a bizalmatlansági szavazást.

(via The Wall Street Journal)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik