Nagyvilág

Beidézték az Apple és az FBI vezetőjét

Kongresszusi meghallgatásra idézték be Tim Cookot, az Apple informatikai cég vezérigazgatóját és James Comey-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóját helyi idő szerint pénteken az Apple-telefonok titkosításának ügyében.

A californiai Riverside-ban március 22-re kiírt meghallgatáson a titkosító technológia, az adatvédelem és a nemzetbiztonság kérdéseit vitatják meg, illetve Cookot és Comey-t arra kérik, közöljék, miképpen akarnak az iPhone-ok titkosításának ügyében előrehaladni.

Az informatikai cégek adatvédelme körüli vita előzménye az, hogy egy szövetségi bíró Los Angelesben arra kötelezte az Apple-t, oldja fel a San Bernardinó-i merénylet egyik elkövetője okostelefonjának titkosítását, s tegye hozzáférhetővé a készüléken lévő adatokat az FBI számára egy szoftver segítségével. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója az adatvédelemre és a cég ügyfeleinek biztonságára hivatkozva megtagadta a bírói döntés végrehajtását. Erről bővebben itt írtunk.

A hatóságok azt kérték, hogy az Apple készítsen egy programot, amely feltöri a telefont, de Cook ezt elutasította, mert szerinte egy ilyen szoftver létrehozása “túl veszélyes” lenne. Az igazságügyi minisztérium közölte, elfogadhatónak találja azt, hogy a szoftvert az informatikai cég megtartsa, és később megsemmisítse. Ez azt jelentené, hogy nem kellene a programot a hatóságoknak átadnia.

A tárca megjegyezte azt is, hogy az Apple-nek megvan a technikai lehetősége a bírói döntés végrehajtásához, csak nem akarja azt megtenni a marketingstratégiája miatt. A minisztérium szerint az Apple állításával szemben nem egy minden zárt kinyitó mesterkulcsot kérnek a hatóságok.

Eközben nevük elhallgatását kérő Apple-vezetők újságíróknak elmondták: órákat szántak arra, hogy a hatóságoknak segítséget nyújtsanak a nyomozásban, januárban például egy, a feltörést megkerülendő módszert, az iCloud digitális tár használatát javasolták. A hatóságok azonban nem találták kielégítőnek az informatikai cég vezetőinek javaslatait.

Az ügy társadalmi jelentőségét tanúsítani látszik az is, hogy Donald Trump, a republikánus párt elnökjelölt-aspiránsa felszólította híveit az Apple termékeinek bojkottálására mindaddig, amíg a cég nem hajtja végre a bírósági utasítást. Trump szerint Cook csak be akarja bizonyítani, hogy “mennyire is liberális”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.