Nagyvilág

Száz megcsonkított holttest egy kolumbiai börtön szennyvízcsatorna-hálózatában

Az ügyben vizsgálat indult a főváros, Bogotá La Modelo, az ország legnagyobb és a legzsúfoltabb börtönében. Tisztviselők ugyanakkor kijelentették, az is megtörténhetett, hogy az embereket más városok börtöneiben csonkították meg és maradványaikat rejtették el ennek a börtönnek a szennyvízcsatornájában.

Úgy vélekedtek, hogy Popayan, Bucaramanga és Barranquilla városok kerülhetnek szóba, ahol ezek a szörnyűségek 1999 és 2001 között, esetleg később történhettek.

Caterina Heyck Puyana, az üggyel megbízott különleges ügyész szerdán arról beszélt, hogy a kolumbiai legfőbb ügyészség vizsgálja, mi történt a La Modelo börtönben az elmúlt hónapokban.

Tavaly év vége felé kezdtek el vizsgálódni a bogotái La Modelo börtönben.

Az áldozatok rabok voltak, illetve látogatók és olyan emberek, akiknek semmi közük nem volt ehhez a börtönhöz. Maradványaikat a szennyvízcsatornába dobták, mondta az ügyész.

A holttestekre egy félkatonai szervezett két egykori tagja, Mario Jaimes Meíja, más néven El Panadero (a Pék) és Alejandro Cardenas Orozco, más néven JJ. ügyében folyó vizsgálat alapján bukkantak.

A hatóságok közlése szerint Jaimes volt Santander város félkatonai szervezetének parancsnoka. Jaimes megvesztegette a börtön őreit, hogy hunyjanak szemet a történtek felett, illetve ő ellenőrizte a bejárást a börtönnek abba a szárnyába, ahol a gyilkosságokat végrehajtották.

Mindkét férfit egyben azzal is vádolják, hogy elrabolták, megkínozták és megerőszakolták Jineth Bedoya újságírót, aki 2000 májusában kutakodott a La Modelo börtönnel kapcsolatos fegyvercsempészési és korrupciós ügyekben, illetve a gyilkosságok, emberek eltűnése ügyében.

Bedoya, aki tétlenséggel vádolta meg a kolumbiai kormányt az Emberi Jogok Amerikaközi Bíróságán, szerdán részt vett ugyanazon a sajtóértekezleten, amelyen a különleges ügyész is beszélt. Kijelentette: hálás, amiért a hatóságok lépéseket tettek az ügyben, de ezeket már évekkel ezelőtt meg kellett volna tenniük.

(CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik