Nagyvilág

Harminc évet ült gyilkosságért, a szabadulása másnapján megölte az anyját

Új életet kellett volna kezdenie a 45 éves Steven Prattnek 2014 októberében. Jobban mondva elkezdenie egyet, mert bár jócskán középkorú, a férfinek jóformán még nem volt normálisnak nevezhető élete.

Aapafigura

Pratt csak 15 éves volt, amikor 1984-ben, egy októberi estén szóváltásba keveredett az egyik szomszéddal. Michael Anderson egyfajta pótapja volt kamaszodó fiúnak, aznap is próbálta megnevelni. Pratt az Atlantic City-i bérházuk lépcsőházában lazult a haverjaival. Füvezgettek és kicsit hangosak voltak. Anderson rájuk szólt, hogy húzzanak el onnan.

A fiatal Pratt annyira bedühödött, hogy a lakásukból előhozott egy fémcsövet, és nekiesett Andersonnak. A férfi azonban nagyobb és erősebb volt nála, kicsavarta a kezéből a csövet, és egy atyai pofont is lekevert neki. Ekkor ért oda Part anyja, a verekedés abbamaradt, mindenki hazament.

Néhány órával később Pratt kopogtatott Anderson ajtaján. Amikor a férfi ajtót nyitott, a fiú megkérdezte, hogy emlékszik-e még a korábbi verekedésükre, majd pisztolyt rántott és agyonlőtte Andersont.

Felnőttként elítélve

Bár még kiskorú volt, Pratt ügyét úgy tárgyalta a bíróság, mintha felnőtt lett volna. Harminc évet kapott. Miután letöltötte, visszatért Atlantic Citybe, a 64 éves anyja kertvárosi házába. Két nappal később Gwendolyn Pratt meghalt, a rendőrök tompa tárgy okozta sérüléseket fedeztek fel az idős nő fején.

A frissen szabadult Steven egyetlen percig sem  tagadta a bűnösségét. „Elbuktam. Nem akarok tárgyalást sem, bűnös vagyok” – mondta. A bírósági tárgyalás persze a törvényes keretek között zajlott, a hét elején Prattet bűnösnek találták. Nagyjából 25 év börtönre számíthat, vagyis 70 éves lesz, mire újra szabadulhat, ha megéli.

Anomália

Az amerikai igazságügyi statisztika 2014-es adatai szerint, a börtönből szabadult elítéltek 77 százalékát tartóztatják le újabb bűncselekményért öt éven belül, vagyis igen nagy a visszaesők aránya. Kivéve a gyilkosságért elítélt embereket. Ők nagyon ritkán adják újból bűnre a fejüket, az pedig végképp kuriózumnak számít, hogy egy elítélt gyilkos újra öljön a szabadulása után.

Nancy Mullane 988 gyilkosságért elítélt, kaliforniai ember életét követte nyomon szabadulásuk után, miközben Life after Murder (Élet gyilkosság után) című könyvét írta. Egyikük sem követett el újabb gyilkosságot. Sokan gondolják úgy, hogy Pratt második gyilkossága kódolva volt a férfi sorsában, hiszen már kamaszkorában bekerült a felnőtt börtönök kőkemény világába.

„Aki eltölt harminc évet egy felnőtt börtönben, többé nem kedves, hanem nagy valószínűséggel dühös, és paranoid ember, aki nagyon csalódott a világban” – nyilatkozta az ügy kapcsán Ronald Gruen pszichológus, aki éveken át dolgozott fiatalkorú bűnelkövetőkkel.

(via Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik