Nagyvilág

Dél-Korea üdvözölte az Észak-Koreát sújtó szankciókat

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 19. 10:05

Dél-Korea üdvözölte pénteken, hogy előző nap Barack Obama amerikai elnök aláírta az Észak-Korea elleni szankciók bővítéséről szóló törvényt.

A döntés “az Egyesült Államok eltökéltségét jelzi aziránt, hogy nyomatékos választ adjon az észak-koreai hidrogénbomba-kísérletre és a nagy hatótávolságú rakéta kipróbálására”, olvasható a szöuli külügyminisztérium pénteken kiadott közleményében.

A tárca hozzátette, Dél-Korea a nemzetközi közösséggel együtt minden lehetséges intézkedést meg fog hozni annak érdekében, hogy Észak-Koreát atomprogramja feladására kényszerítse.

Az újabb amerikai büntetőintézkedések célja, hogy elvágja Phenjant a rakétára szerelhető méretű, kicsinyített nukleáris robbanófej és a hordozásához alkalmas nagy hatósugarú ballisztikus rakéta kifejlesztéséhez szükséges pénzügyi forrásoktól, így szankciókat vetettek ki egyebek mellett a szén, ásványi anyagok és drágakövek kereskedelmére. Ezen felül az amerikai hatóságok feketelistára tesznek mindenkit, aki Phenjant segíti abban, hogy illegális módon pénzügyi forrásokhoz jusson.

Az egymással jogilag több mint hatvan éve hadban álló két Korea viszonya azóta romlott meg riasztó mértékben, hogy Észak-Korea az ENSZ BT tilalma ellenére saját bevallása szerint műholdat bocsátott fel február 7-én. Dél-Korea és a nemzetközi közösség szerint a műholdfelbocsátás csak ürügy volt ahhoz, hogy Észak-Korea kipróbáljon egy nagy hatótávolságú rakétát.

A fegyverkísérletekre válaszul Dél-Korea felfüggesztette a keszongi ipari park működését, az egyetlen, évek óta közösen fenntartott projektet.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.