Nagyvilág

Cameron mindent borított, Rajoy elkotyogta magát

Bennfentes források szerint a vártnál is nehezebben halad a Nagy-Britannia uniós reformigényeiről szóló csütörtök esti tárgyalás az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács csúcstalálkozóján.

Nevük mellőzését kérő uniós források szerint David Cameron brit kormányfő olyan javaslatot tett az ülésen, amelynek értelmében Nagy-Britanniában akár tizenhárom éven át is korlátozhatnák az unióból érkező külföldi munkavállalók foglalkoztatással összefüggő juttatásait. A javaslat a tanácskozásról kiszivárgott hírek szerint komoly ellenállásba ütközött számos tagállam részéről.

A brit miniszterelnök állítólag egy másik, heves vitákat kiváltó felvetéssel is előállt kormánya azon követelésével kapcsolatban, amely az uniós munkavállalók nem Nagy-Britanniában élő gyermekei után járó családi pótlék csökkentésére vonatkozott. A név nélkül nyilatkozó EU-illetékes azt közölte, Cameron új javaslata szerint ebben az esetben nem csökkentenék, hanem teljesen megszüntetnék a családi pótlékot, és ez nemcsak az újonnan érkezőkre, hanem a már a szigetországban dolgozókra is vonatkozna.

Más források “konstruktív, de feszült” tárgyalásokról számoltak be, amelyek során eddig egyik főbb vitás pontot sem sikerült rendezni.

A kétnapos brüsszeli találkozó két központi kérdés körül forog: a menekültválság és a brit uniós reformigények. A csütörtöki nyitónapon főként az utóbbi kerül terítékre, tájékozott források szerint a tárgyalás a munkavacsora után akár késő éjszakáig is elhúzódhat.

Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az ország EU-tagságáról, a brit kormány pedig a referendum előtt újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, valamint a többi tagállammal, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

A brit miniszterelnök pártja tavaly májusi választási győzelme óta komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megszerezze a reformokhoz szükséges támogatást. David Cameron e célból minden egyes tagállami vezetővel legalább két alkalommal egyeztetett, húsz tagországba ellátogatott, Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Martin Schulz európai parlamenti elnökkel és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével pedig összesen közel harminc megbeszélést folytatott.

Mariano Rajoy: június 26-án új választások lehetnek Spanyolországban

Valószínűleg új választások lesznek Spanyolországban, és azokat június 26-án tartják meg, mondta Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök David Cameron brit miniszterelnökkel lezajlott tárgyalásai közben a csütörtökön kezdődött, kétnapos európai uniós csúcstalálkozón.

Mariano Rajoy a spanyol választásokról nem hivatalos formában tett kijelentése brit kollégájával való beszélgetése közben hangzott el, amelyet az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozójáról a sajtó munkatársait tájékoztató belső televíziós hálózat közvetített. A hírügynökségek szerint Rajoynak minden valószínűség szerint nem volt tudomása arról, hogy szavai eljutnak az újságírókhoz.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint Cameron Rajoy kijelentésére azt mondta, lehetséges, hogy ugyanezen a napon tartják meg az Egyesült Királyságban az EU-tagságról szóló referendumot.

A 2015. december 20-án tartott spanyolországi parlamenti választásokat a konzervatív Néppárt nyerte meg, de elvesztette korábbi többségét. Azóta nem sikerült kormányt alakítani Spanyolországban. A koalíciós tárgyalások ugyanakkor még folynak.

Patxi López, a képviselőház elnöke hétfőn jelentette be Madridban, hogy a március elejétől számítva két hónapon belül kell megválasztani az új kormányfőt, ellenkező esetben új parlamenti választásokat kell tartani.

A kiemelt képen David Cameron brit és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójának kezdetén Brüsszelben. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

(Politico, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik