Nagyvilág
RECIFE, BRAZIL - JANUARY 27: Alice Vitoria Gomes Bezerra, 3-months-old, who has microcephaly, is held by her father Joao Batista Bezerra (L) as mother Nadja Cristina Gomes Bezerra sits on January 27, 2016 in Recife, Brazil. In the last four months, authorities have recorded close to 4,000 cases in Brazil in which the mosquito-borne Zika virus may have led to microcephaly in infants. The ailment results in an abnormally small head in newborns and is associated with various disorders including decreased brain development. According to the World Health Organization (WHO), the Zika virus outbreak is likely to spread throughout nearly all the Americas. At least twelve cases in the United States have now been confirmed by the CDC. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Zika: két várandós nő magzatvizéből mutatták ki a vírust, mindketten kisfejű babát várnak

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 18. 11:35

Egy új brazil kutatás két várandós nő magzatvizéből mutatta ki a Zika-vírust, mindkettejük magzatánál mikrokefáliát, vagyis kóros kisfejűséget diagnosztizáltak, olvasható a Lancet Infectious Diseases című brit szaklapban.

A kutatók szerint ez arra utal, hogy a kórokozó képes áthatolni a méhlepény képezte határon, ám nem bizonyítja, hogy mikrokefáliát okoz. Az oksági összefüggés alátámasztásához további kutatásokra van szükség.

Amíg meg nem értjük, milyen élettani folyamat köti a Zika-vírust a mikrokefáliához, addig nem lehetünk biztosak az ok-okozati összefüggésben, mondta Ana de Filippis, a Rio de Janeiró-i Oswaldo Cruz Intézetben folytatott kutatás vezetője.

Sok tudós véli úgy, hogy a mikrokefália születési rendellenessége és a felnőtteknél jelentkező Guillain-Barré-tünetegyüttes a szúnyogok terjesztette Zika-vírus számlájára írható.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a Zika-láz terjedése miatt globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett február elsején.

De Filippis tanulmányában azt írta, a feltételezések szerint mikrokefáliával született gyerekek száma Brazíliában 2015-ben a húszszorosára nőtt az előző évek átlagához képest. Ugyanebben az időszakban ugrott magasra a zikavírussal fertőzöttek száma.

A mikrokefáliát korábban több tényezővel próbálták összefüggésbe hozni: többek között genetikai rendellenességekkel, gyógyszer- vagy vegyszermérgezéssel, az anya rossz táplálkozása útján a méhlepénybe behatoló kórokozókkal, mint a herpesz- és a HIV-vírus vagy egy másik, szintén szúnyogok terjesztette kórokozóval, a csikungunyavírussal.

De Filippis kutatócsoportja egy 27 és egy 35 éves nőt vizsgált meg, mindketten az északkelet-brazíliai Paraíba államban élnek. A várandósság első harmadában mindkettejüknél jelentkeztek a zikaláz tünetei, a láz, az izomfájdalom és a kiütések. A 22. héten végzett ultrahangvizsgálat magzataiknál mikroklefáliát állapított meg. A 28. terhességi héten az orvosok mintát vettek a magzatvizükből. Noha a két kismama vérében és vizeletében nem lehetett kimutatni a zikavírust, a magzatvízben megtalálták a kórokozó genomját és ellenanyagát.

A magzatvízben közvetlenül azonosított Zika-vírusrészek arra utalnak, hogy a kórokozó át tud hatolni a méhlepény képezte határon és megfertőzheti a magzatot, írta de Filippis.

(Reuters, MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.