Nagyvilág

Kanada befejezte a háborút az Iszlám Állam ellen

Kanada befejezte az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásai elleni légicsapásait Irakban és Szíriában – közölte szerdán az ország védelmi minisztériuma. A közlemény szerint az ottawai kormány utasítására a kanadai hadsereg február 15-ével beszüntette légicsapásait a közel-keleti országokban.

A közeljövőben a hadsereg mind a hat F-18-as típusú harci gépe és annak személyzete visszatér Kanadába. Ezzel egy időben két felderítőgép, illetve egy Airbus CC-150 Polaris típusú légi utántöltő repülőgép a Kuvaitban lévő légi támaszponton marad és támogatja a szövetséges erőket. Kanada ugyanakkor fokozza azokat az erőfeszítéseket, amelynek keretében kiképzik az iraki biztonsági erőket.

Korábban Justin Trudeau kanadai kormányfő közölte, hogy az Irakban állomásozó kanadai katonai kiképzők számát a jelenlegi 69-ről 230-ra bővítik.  Trudeau elődje, a konzervatív Stephen Harper kormánya 2014 októberében határozott arról, hogy az IÁ elleni harcra kisebb légi egységet és annak kiszolgálására, támogatására 600 katonát küld a közel-keleti térségbe. A kanadai kontingens Kuvaitban állomásozott. Ezen kívül még 69 katonai kiképzőt küldtek Irak északi részébe. Azt tervezték, hogy ez utóbbiak küldetése 2016 márciusáig tart majd.

Justin Trudeau kanadai kormányfő február elején jelentette be, hogy a kanadai bombázó repülőgépeket kivonják a Közel-Keletről, és a továbbiakban nem vesznek részt az ISIS elleni támadó légi műveletekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik