Nagyvilág

EU-csúcs: nap végére tető alá hozzák a megegyezést a britekkel, Cameron nem lesz könnyű dió

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön “meglehetősen bizakodóan” nyilatkozott azzal kapcsolatosan, hogy sikerül megállapodásra jutni Nagy-Britannia uniós reformigényeiről az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács délután kezdődő találkozóján. Juncker hangsúlyozta, a kétnapos tanácskozás résztvevőinek még számos kérdést meg kell oldaniuk, ugyanakkor “meggyőződése, hogy Nagy-Britannia konstruktív és aktív tagja lesz az Európai Uniónak”.

A megállapodás még nincs kész, de a nap végére készen lesz

– mondta a brüsszeli testület vezetője a Martin Schulz európai parlamenti elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

David Cameron brit kormányfő a találkozóra megérkezve kijelentette, nehéz tárgyalások következnek, de jó szándékkal és kemény munkával sikerülhet megegyezésre jutni. Mint mondta, ha lesz rá lehetőség, megköti a megállapodást, viszont nem fog olyan egyezményt elfogadni, amely nem felel meg az igényeiknek.

Harcolni fogok Nagy-Britanniáért

– szögezte le.

Merkel: Németország érdeke az, hogy a britek maradjanak

Angela Merkel német kancellár kifejtette, mindent megtesznek annak érdekében, hogy Nagy-Britannia tagja maradjon az Európai Uniónak. Hozzátette, a kérdésről az ülést megelőzően egyeztetni fog a francia elnökkel és a holland kormányfővel, a megállapodást azonban az unió huszonnyolc tagállamának kell elfogadnia. Mint mondta, Németországnak érdeke Nagy-Britannia uniós tagsága, a végső döntést viszont a briteknek kell majd meghozniuk.

Brüsszel, 2016. február 18. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (b2) és David Cameron brit miniszterelnök (j) tárgyal az EU-tagországok állam- és kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozója elõtt Brüsszelben 2016. február 18-án. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és David Cameron brit miniszterelnök tárgyal az EU-tagországok állam- és kormányfõinek kétnapos csúcstalálkozója előtt Brüsszelben 2016. február 18-án. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

Mark Rutte, az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Hollandia miniszterelnöke elmondta, hogy a tárgyalások rendkívül előrehaladott állapotban vannak, mindazonáltal sok munka van még hátra. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette, nincs kétsége afelől, hogy sorsdöntő csúcstalálkozóra kell készülni. A kétnapos brüsszeli találkozó középpontjában előreláthatóan két kérdés lesz: a menekültválság és Nagy-Britannia uniós reformkövetelései. A csütörtöki nyitónapon főként az utóbbi kerül terítékre, tájékozott források szerint a tárgyalás a munkavacsora után akár késő éjszakáig is elhúzódhat.

Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az ország EU-tagságáról, a brit kormány pedig a referendum előtt újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, valamint a többi tagállammal, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

Junckernek nincs ínyére a bécsi döntés

Jean-Claude Juncker megkérdőjelezte annak az előző napi osztrák döntésnek a jogszerűségét, melynek értelmében Bécs korlátozná, hogy naponta hány migráns léphet be Ausztriába.

Ami Ausztriát illeti, meg kell mondanom, nincs ínyemre ez a döntés, és megkérdőjelezzük, hogy összhangban áll az uniós joggal

– szögezte le Juncker a Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével közösen, az uniós csúcsot megelőzően tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: “baráti beszélgetést” folytat majd erről a délutáni uniós csúcs folyamán Werner Faymann osztrák kancellárral. Ausztria szerdán arról határozott, hogy az ország déli határán legfeljebb naponta nyolcvanan adhatnak be menedékkérelmet, azokkal együtt pedig, akik egy szomszédos országban óhajtanak menekültstátust kérni, összesen naponta 3200 migráns léphet be az országba. Az ország többi részén több kérelem is benyújtható. Jean-Claude Juncker arról is beszélt: a brüsszeli testületnek nem tetszik, hogy a közös európai megoldás hiánya miatt egyes országok nemzeti szinten döntenek a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja csütörtökön levében figyelmeztette Ausztriát, hogy a beléptetési kvóta sérti az uniós jogot.

Az osztrákok döntése nincs összhangban az uniós joggal

– jelentette ki Avramopulosz, majd hozzátette: Ausztria is köteles korlátozás nélkül elfogadni a menedékkérelmeket.  Az osztrák belügyi tárca közölte: a brüsszeli bírálatok ellenére pénteken az eredeti elhatározásnak megfelelően alkalmazni kezdik a belépési kvótát. Az osztrák bejelentést követően Szlovénia is jelezte, hogy szigorításokat vezet be Horvátországgal közös határán. A rendőrség visszafordítja azokat a migránsokat, akik nem felelnek meg az előírt feltételeknek és nem kérnek menedékjogot Szlovéniában.

Orbán: sikerült elhárítani a kísérleteket

Orbán Viktor miniszterelnök a tanácskozással kapcsolatban újságírók előtt elmondta:

biztos abban, hogy a csütörtöki tárgyalásokon sem sikerül olyasmit ráerőltetni Magyarországra, amit nem tudna, vagy nem akarna elfogadni.

Azzal leszek elégedett, ha tudjuk tartani a védelmi vonalainkat

– nyilatkozta Orbán Viktor  hozzátéve: sikerült elhárítani azokat a kísérleteket, amelyek a kötelező betelepítési kvótákat Magyarországra erőltetnék.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik