Nagyvilág

Zika-vírus: A WHO 56 millió dollárt kér

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az 56 millió dollárral júniusig sikerülhet legyőzni a Zika-vírust. Egereken sikeres vakcinakísérletet hajtottak végre.

A pénzből 25 millió dollárt juttatnának a WHO-nak és regionális központjainak, a fennmaradó összegből pedig a szúnyogok által terjesztett kórokozó terjedésének szabnának gátat.

A támogatás megérkezéséig a WHO kétmillió dolláros sürgősségi alapot különített el, hogy finanszírozni tudja a Zika-vírus leküzdése érdekében indított, első kezdeményezéseket.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója úgy vélte: amiatt, hogy a Zika-vírus feltehetően neurológiai elváltozásokat, akár életveszélyes bénulást okozó Guillan-Barré szindrómát és születési rendellenességeket, kóros kisfejűséget okozhat, a kórokozó a korábbi mérsékelt fenyegetés helyett nagyon komoly problémát jelent.

Az utóbbi időben a Zika-vírus robannásszerűen terjedt Latin-Amerikában. Egyelőre csak feltételezés, hogy a vírus idegrendszeri szövődményeket és kisfejűséget okozhat, tudományos bizonyíték még egyiket sem támasztja alá.

A Reuters jelentése szerint mindeközben ígéretes eredményeket értek el a Zika-vírus elleni vakcina tesztelésével egereken. Az panamai Gorgas Memorial orvosi kutatócsoportjának kísérletei a szúnyogok által terjesztett betegségekre irányult. A kísérletekben érdekelt Inovio Pharmaceuticals szerint erőteljes és tartós eredményeket sikerült elérniük. Emberekre várahatóan még az idén elkészülhet a készítmény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik