Nagyvilág

Kilencen meghaltak a jemeni merényletben

Legalább kilenc ember életét oltotta ki egy öngyilkos merénylő Ádenben egy katonai toborzóközpontban.

A merénylő az Abbász támaszpont előtt sorban álló jelentkezők között hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet. A kapu előtt több százan várakoztak. A halálos áldozatokon felül számos sebesültje is van a támadásnak.

Jemenben 2014 óta polgárháborús állapotok uralkodnak. A támaszponton a nemzetközi közösség által elismert elnök, Abed Rabbó Manszúr Hádi kormánya oldalán álló hadsereg számára toboroztak újoncokat. Ugyanezt a támaszpontot a húszi lázadók elleni légitámadásokra is használja a hadsereg és a Hádi elnököt támogató, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció.

Ádent a jemeni hadsereg tavaly júliusban visszafoglalta a síita húsziktól, ennek ellenére időről időre robbantásos merényleteket követnek el a városban. A legutóbbi kedden volt, abban Áden rendőrfőnökét és kormányzóját akarták megölni, két hónapon belül már harmadik alkalommal.

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező húszik és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott, Hádi elnök vezette kormánnyal, amely Ádenben dolgozik. A kaotikus helyzetet az al-Kaida terrorszervezet helyi ága és más fegyveres csoportok is kihasználják.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik