Nagyvilág

Obama bólintott, amerikai gyár épül Kubában

Az Obama-kormányzat hétfőn megadta két amerikai mérnöknek az engedélyt, hogy traktor-összeszerelő üzemet építsen Kubában.

Több mint fél évszázados szünet után engedélyezte az amerikai kormány, hogy amerikai vállalkozók Kubában tevékenykedjenek. Két alabamai szoftverfejlesztő mérnök kapott engedélyt arra, hogy traktor-összeszerelő üzemet létesítsen a szigetországban. Az üzem várhatóan évente ezer kisebb méretű traktort szerel össze és értékesít kubai magángazdáknak.

Az engedélyt az amerikai szövetségi kincstárügyi minisztérium adta ki Horace Clemmonsnak és Saul Berenthalnak. A két vállalkozó traktorok és nehézgépek összeszerelésére alkalmas üzemet építhet meg abban a különleges gazdasági övezetben, amelyet a kubai kormány alakított ki a külföldi beruházások ösztönzésére.

Az amerikai gyár tervét kubai tisztségviselők már korábban nyilvánosan lelkesen üdvözölték, s az amerikai üzletemberek kubai partnerei pedig arról nyilatkoztak, hogy terveik szerint 2017 első negyedévében már megkezdik a termelést.

Az öt-tízmillió dolláros beruházással épülő üzem lesz az első jelentős amerikai beruházás azóta, hogy Fidel Castro 1959-ben hatalomra került és államosított több millió dollár értékű amerikai céget és magánvagyont. A lépést követően az amerikai kormányzat embargót rendelt el Kuba ellen. Barack Obama amerikai elnök és Raúl Castro kubai államfő 2014 decemberében jelentette be, hogy helyreállítják a két ország közötti diplomáciai viszonyt, és normalizálják a hosszú ideje megszakadt kétoldalú kapcsolatokat.

Obama azóta számos elnöki rendeletet hozott, amellyel szép lassan felszámolja az embargót s lehetővé teszi amerikai cégeknek és magánembereknek a kubai jelenlétet, és a kubai vezetés is egy sor bejelentést tett, amellyel könnyíteni kívánja az amerikai gazdasági jelenlétet.

Januárban bejelentették, hogy megduplázzák a nyilvánosan hozzáférhető wi-fi helyeket és néhány kubai háztartásba bevezetik a széles sávú internetet (amely egyébként Kubában még jelenleg is törvénytelen), a múlt szombaton pedig Havanna bejelentette, hogy visszaszolgáltatott az Egyesült Államoknak egy Hellfire rakétát, amelyről azt állította, hogy 2014-ben véletlenül szállították Párizsból Havannába.

Kedden a kubai közlekedési miniszter és amerikai kollégája megállapodást ír alá arról, hogy újraindulnak az első kereskedelmi repülőjáratok a két ország között.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik