Nagyvilág

Durván nekiment Kim Dzsong Unnak a dél-koreai elnök

Meglepetésként hatott Pak Gun Hje durvasága, eddig elképzelhetetlen lett volna ilyen súlyos támadás.

Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy a dél-koreai elnök olyan súlyos beszédben támadja Észak-Koreát, mint amilyet Pak Gun Hje kedden tartott a szöuli parlamentben. Az államfő nyíltan figyelmeztette Kim Dzsong Un rezsimjét az összeomlás kockázatára, és a terror szélsőséges uralmának nevezte az északi hatalomgyakorlást. Többször név szerint említette a diktátort, amit eddig kerültek a vezető dél-koreai tisztségviselők.

A beszédnek különös súlyt adott, hogy azt a „Fénylő Csillag Napján”, vagyis Kim Dzsong Il születésnapján tartotta meg Pak Gun Hje – ez már önmagában tiszteletlenség Észak-Koreában, ahol ez a nap nemzeti ünnepnek számít.

Ugyanakkor nem az észak-koreai államfő „lőtt” először: a női államfőt az északi közlemények rendszeresen erőszakos és szexista közleményekkel támadják, múlt csütörtökön azt mondták róla, hogy „amerikai főnöke ágyékából él”, miután felfüggesztette a keszongi ipari park működését.

Pak Gun Hje erőteljes válaszlépéseket ígért az észak-koreai nukleáris- és rakétakísérleteket követően, azt ígérte, hogy Phenjan keservesen fogja megtapasztalni, hogy nem tarthatja fenn az atomfegyver előállítását célzó erőfeszítéseit, és ezek csak felgyorsítják a rezsim összeomlását. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik