Nagyvilág

Az oroszok azt javasolják, hogy ne csókolózzon, aki Dél-Amerikában volt

Ahogy azt korábban megírtuk, Oroszországban is megjelent a Zika-vírus. Már orosz járványügyi szakemberek próbálják megállítani a Zika-vírus terjedését. Azt javasolták kedden a latin-amerikai útról hazatérő turistáknak, hogy

a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, nemi érintkezéskor egy hónapig használjanak óvszert és ne csókolózzanak.A figyelmeztetést azért tartották szükségesnek, mert a moszkvai hatóságok egy nappal korábban bejelentették, hogy első alkalommal Zika-vírusos megbetegedést regisztráltak Oroszországban. Egy nő a Dominikai Köztársasági nyaralása után vitte be a kórokozót.

A beteget kórházban ápolják, állapota kielégítő. Az egészségügyi hatóságok a nő családját is kivizsgálták, további megbetegedést azonban nem mutattak ki a tesztek.

Az első olyan Zika-vírus fertőzést, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt, az egyesült államokbeli Dallasban diagnosztizálták február elején.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már vizsgálja, hogy  terjed e nemi úton a vírus. Még nem biztos. Az utóbbi időben a Zika-vírus rohamos ütemben terjedt el Brazíliában és más latin-amerikai országban. A gyanú szerint a kórokozó kisfejűséget okoz a csecsemőknél, bár az egyértelmű összefüggést egyelőre nem sikerült kimutatni.

A WHO február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, szerintük idén négymillióra emelkedhet a Zika-lázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik