Nagyvilág

A franciák az EU-ban tartanák a briteket

Franciaország egyezségre törekszik azért, hogy megelőzze Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, de ennek érdekében “még sok a teendő, elsősorban a gazdasági kormányzás terén”, tudatta hétfő este a francia elnökség Francois Hollande francia államfő és David Cameron brit miniszterelnök párizsi megbeszélését követően.

“Megvan a politikai szándék a megegyezésre, de még sok a teendő, elsősorban a gazdasági kormányzás terén”, mondta egy francia diplomáciai forrás.

A két ország vezetője nem nyilatkozott a találkozó után, amelyet hétfő reggel jelentettek be, és a tervezettnél egy órával tovább tartott.

Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagság jövőjéről, de London a referendum előtt át akarja alakítani viszonyrendszerét az Európai Unióval, és reformokat kíván elérni a döntéshozatali, szabályozási mechanizmusokban. E folyamat sarkalatos horderejű mozzanata volt a Donald Tusk által február elején Brüsszelben ismertetett javaslatcsomag.

A népszavazás időpontja hivatalosan még nem ismert, de egybehangzó sajtóértesülések szerint, ha a tervezetről sikerül egyezségre jutni a csütörtökön kezdődő EU-csúcson, akkor a brit kormány a referendumot akár júniusra is kiírhatja.

Franciaország ugyanakkor előzetesen négy feltételt szabott: nem járul hozzá az európai szerződések, illetve az Európai Unió alapelveinek revíziójához, egy úgynevezett szabadon megválasztható “a la carte Európához”, és az eurózónához nem tartozó országoknak – mint például Nagy-Britannia – a vétójogához az eurózóna elmélyítésének kérdésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik