Nagyvilág

Kölni ügyészség: a szilveszteri kölni zaklatók többsége észak-afrikai migráns

A tavaly szilveszterkor Kölnben nőket szexuálisan zaklató és megrabló gyanúsítottak túlnyomó többsége migráns – jelentette be hétfőn a kölni ügyészség. Ulrich Bremer közlése szerint eddig 73 gyanúsítottat sikerült azonosítani, és zömük észak-afrikai.

Az illetők túlnyomó többsége az általános értelemben vett menekült kategóriába esik

– mondta az ügyész az AP amerikai hírügynökségnek, hozzátéve, hogy “teljes képtelenséget” állítanak azok a közelmúltbeli sajtóhírek, melyek szerint mindössze három gyanúsított lenne migráns.

Az ügyész pontos adatokkal szolgált arról, hogy az eddig azonosított 73 gyanúsított milyen állampolgárságú: 30 marokkói, 27 algériai, négy iraki, három német, három szíriai, három tunéziai. Líbiát, Iránt és Montenegrót egy-egy állampolgára “képviseli”.

Különböző menekültstátusuk van. Akad köztük illegális bevándorló, menedékkérő és menekült státusért folyamodó

– mondta Bremer. Hozzátette, hogy a 73 közül 12 gyanúsított ellen szexuális bűncselekménnyel kapcsolatban indult eljárás, ám csupán egyikük van őrizetben, nevezetesen egy marokkói, aki tavaly novemberben érkezett Németországba.

Összesen 1075 feljelentés érkezett a kölni rendőrséghez a városban szilveszterkor történtek miatt, a panaszok közül 467 szexuális természetű: a zaklatástól a megerőszakolásig terjed.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik