Nagyvilág

Cseh-osztrák bemelegítést tartottak a V4-csúcs előtt

A cseh miniszterelnök és az osztrák kancellár tartott tárgyalást, amelyen arról egyeztettek, hogy a Nyugat-Balkánt is bevonják a migrációs nyomás szabályozásába.

Mindkét kormányfő egyetértett a migrációs nyomás sürgős szabályozásának szükségességében, a Nyugat-Balkán országainak bevonásában a migrációs válság megoldásába és az európai szintű egyeztetett eljárás követelményében

– olvasható abban a közleményben, amelyet a cseh kormányhivatal adott ki Bohuslav Sobotka és Werner Faymann hétfői prágai tárgyalásairól.

Egyetértettek abban, hogy feltétlenül szükség van a külső schengeni határok védelmének a megerősítésére.

Sobotka és Faymann megvitatták a kibővített visegrádi kormányfői csúcstalálkozó témáit és véleményt cseréltek az Európai Tanács csütörtökre és péntekre tervezett öléséről is, amelynek a migrációs válság lesz a kiemelt napirendi pontja.

A cseh média értékelése szerint Ausztria álláspontja a migrációs válságban az utóbbi hónapokban több területen is közelebb került a V4-ek álláspontjához. Ausztria például januárban bejelentette, hogy a következő években korlátozni fogja a befogadandó menekültek számának felső határát. A bécsi sajtó pedig azt írta, hogy az osztrák kormány nyomást próbál gyakorolni Szkopjére, hogy minél határozottabban korlátozza a migránsok bejutását Európába és ennek érdekében katonákat ajánlott fel Macedóniának a határok védelmére.

A négy visegrádi ország kormányfőjének rendkívüli csúcstalálkozójára hétfőn délután kerül sor Prágában. Meghívást kapott a bolgár miniszterelnök és a macedón államfő is. A tanácskozás fő témája a migrációs válság lesz.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik