Nagyvilág

Az Iszlám Állam már képes az USA megtámadására

John Brennan, a CIC igazgatója a CBS televíziónak hangsúlyozta: az Egyesült Államok számára a legnagyobb fenyegetést ma nem az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jelenti, hanem az Iszlám Állam, amely kiszivárgott (vagy kiszivárogtatott) hírszerzési jelentések szerint készen áll arra, hogy megtámadja az Egyesült Államokat.

Amerikába készülnek

Arra a kérdésre, hogy “tényleg jön-e az Iszlám Állam Amerikába”, számítanak-e az amerikai illetékesek terrortámadásra, azt válaszolta: személy szerint ő arra számít, hogy a dzsihadisták megpróbálják elhelyezni amerikai területen az embereiket és mindazt, amivel terrorcselekményeket követhetnek el.

Ezeket a kísérleteket elkerülhetetlennek, ám „várhatóan sikertelennek” nevezte.

Véleménye szerint a dzsihadisták összecsapást akarnak kiprovokálni a nyugat és a muszlim világ között, vagy legalábbis a nyugat és az általuk elfoglalt területek között, hogy így szerezzenek maguknak még több szimpatizánst.

Megtámadhatja a nyugatot

Bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy az Iszlám Államnak vannak vegyi fegyverei, s a CIA információi szerint képes klórgázt és mustárgázt is előállítani. Sőt potenciális lehetősége van ezeket nyugatra juttatni. “Ezért nagyon fontos elvágni a szállítási és csempészútvonalaikat” – tette hozzá Brennan.

Megerősítette egyúttal, hogy az amerikai hírszerzés aktívan részt vesz az Iszlám Állam megsemmisítésében. Az interjúban John Brennan kitért arra is, hogy a CIA Szíria mellett az olyan kudarcos államokban, mint például Líbia, Szomália vagy Jemen, szintén aktívan jelen van, ám részletekre nem kívánt kitérni.

(Kiemelt képünkön John Brennan. Forrás: Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik