Nagyvilág

“Putyin fegyverként használja a menekültválságot”

Az orosz elnöknek nem áll érdekében a partnerség a Nyugattal, és a menekültválságot fegyverként használja, hogy megossza a transzatlanti szövetséget és aláássa az "európai projektet" - mondta John McCain republikánus szenátor, az amerikai felsőház katonai bizottságának elnöke vasárnap az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

John McCain elmondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin meg akarja őrizni Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét, Oroszországot vezető közel-keleti hatalommá akarja tenni, és Szíriát az orosz haderő modernizációjának “gyakorlótereként” használja.

Hozzátette, az is elképzelhető, hogy az orosz elnök újabb “kihelyezett katonai központot” akar létrehozni Szíriából Kalinyingrád és a Krím-félsziget mintájára.

Úgy vélte, nincs esély a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) müncheni külügyminiszteri találkozóján a fegyverszünetről kötött megállapodás végrehajtására, és az egyezmény csupán arra jó, hogy az orosz bombázók egy újabb hétig támadhassák a lázadókat és a civil lakosságot.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik