Nagyvilág

Szír tűzszünet: többet ér a papír, amire nyomtatták?

Reménykedik az ENSZ, hogy szombaton megindulhatnak a segélykamionok Szíria ostromolt városaiba, de kétséges, ki fogja betartani a frissiben megtárgyalt tűzszünetet.

A következő 24 órában elkezdhet beáramolni a segély az ostromlott szíriai városokba az ENSZ szerint – írja a BBC. Azután jött a hír, hogy a nagyhatalmak megegyeztek arról, hogy egy hétre fegyverszünet lép életbe a rommá lőtt egykori országban.

Akadnak olyan szír városok és térségek, ahol egy éve van ostromzár, a harcok miatt nem jutnak be ide az alapvető árucikkek se. A szír háborúban hivatalos adatok szerint 250 ezren haltak meg (bár egyes számítások szerint a halottak száma ennek duplája is lehet). 13,5 millió embernek kellett elhagynia az otthonát a 2011 óta tartó konfliktus miatt.

Ahmad Fawzi, az ENSZ szóvivője elmondta, egy új ENSZ-csapatot hoztak létre, ennek működéséről ma fognak beszélni, így a remények szerint már holnap elkezdődhetnek a szállítások. A 17 tagú Sziria Támogató Csoport ülésén döntöttek minderről.

Összeomlott tárgyalások

A fenti tűzszünet és segélyezés nem fog vonatkozni az Iszlám Állam és az al-Nuszra Front kezén lévő területekre, az ottani ütközetekre. A szír kormány egyelőre nem reagált a megállapodásra, a felkelők üdvözölték azt. Közölték, ha betartja az ellenfél a tűzszünetet, ők visszatérnek a genfi béketárgyalásokhoz.

A tárgyalások azért omlottak össze február elején, mert a szír kormányerők orosz légi támogatással nyomultak előre Aleppó tartományban. Az ellenzék viszont közölte, amíg tartanak a városok ostromai, nem hajlandó tárgyalni.

A mostani megállapodás amúgy senki se tartja nagy áttörésnek, egyesek szerint kár volt a papírért is, amire kinyomtatták. Más vélemények szerint majd eldől a következő egy hétben, melyik csoport és fél tartja be a tűzszünetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik