Nagyvilág

Lengyel kormányfő: nekünk volt igazunk, nem vált be a nyitott kapuk politikája

Menekültpolitikai fordulatot sürget Beata Szydlo lengyel kormányfő egy német lapinterjúban, amely a politikus pénteki berlini bemutatkozó látogatására időzítve jelent meg. Szydlo a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte: a bevándorlási válság kezelésében eddig követett út nem vezet sehová, és ellenőrizetlenné vált a helyzet az uniós külső határon és Németországban is, ezért fordulatra és új megoldásokra van szükség.

Németország meggyengülése fokozza Európa instabilitását – tette hozzá a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) politikusa, felidézve, hogy pártja “nagyon korán” figyelmeztetett arra, hogy a nyitott kapuk politikája miatt a migránsok áradata nem csillapodik, hanem erősödik.

A bevándorlási hullámmal ott kell megbirkózni, ahol keletkezik. Sajnos, és ezt anélkül mondom, hogy elégtételt éreznék, nekünk volt igazunk

– mondta a lengyel miniszterelnök.

Köln, Párizs, támadások

Beata Szydlo leszögezte, hogy a PiS-kormány betartja az előző kormány vállalásait a menekültek befogadásáról. Ugyanakkor “sajnos bekövetkezett mindaz, amitől óvtunk”, amikor az előző kormány meghozta döntéseit, hiszen Párizsban terrormerényletek, Kölnben szilveszterkor szexuális támadások történtek, és “nap mint nap hallunk támadásokról, amelyekben bevándorlók vettek részt”. Mindez azt jelenti, hogy “alábecsültük a veszélyeket”.

A lengyel kormány ezért nagyon alaposan megvizsgálja, hogy kik azok a bevándorlók, akiket esetleg befogad, és gondoskodik arról, hogy a lengyel állampolgárok ne érezzék veszélyben magukat – fejtette ki Beata Szydlo, hozzátéve, hogy országa csaknem egymillió embert fogadott be Ukrajnából mindenfajta uniós segítség nélkül.

A lengyel kormányfő kitűnőnek nevezte a lengyel-német kapcsolatokat, és hangsúlyozta, hogy Németország fontos és szoros partnere hazájának.     Ugyanakkor “szeretnénk, ha bizonyos döntéseket nem a fejünk felett hoznának meg”, például a Lengyelországot kikerülő Északi Áramlat II. földgázvezeték és a németországi lengyel kisebbség ügyében – mondta Beata Szydlo. A NATO keleti szárnyának megerősítésére vonatkozó lengyel igénnyel kapcsolatban elmondta, hogy ez a kérdés is az egyenlő bánásmódról szól, ugyanakkor tapasztalni jó jeleket, amelyek arra utalnak, hogy a nyári varsói NATO-csúcson sikerül majd előrelépni.

Az alkotmánybíróságot és a sajtót érintő változtatásokkal elmondta, hogy Lengyelország figyelembe veszi majd az Európa Tanács ajánlásait és annak alkotmányjogi kérdésekben illetékes testülete, a Velencei Bizottság szakvéleményét. Hozzátette: a bizottság tagjai felismerik majd, hogy az alkotmánybíróságról szóló törvény az előző kormány igazságtantalanságát orvosolja, a sajtó működését szabályozó új törvény pedig nem sérti az uniós előírásokat.

Beata Szydlo hivatalba lépése után csaknem 100 nappal tesz bemutatkozó látogatást Berlinben. Szakértők szerint ez szokatlanul hosszú idő, és zavart jelez a lengyel-német kormányzati kapcsolatokban. Az új lengyel kormány tevékenységét ugyan számos német politikus is bírálta, a német kormány tagjai viszont nem kritizálták nyilvánosan a varsói vezetést, hanem rendre kiemelték, hogy a két ország kapcsolata történelmi távlatban szemlélve kiemelkedően jó, és ezt a kapcsolatot tovább kell építeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik