Nagyvilág

Azt hitte Kubában lesz a pápa-pátriárka találkozó? Tévedett!

Azért választották Ferenc pápa és Kirill orosz pátriárka történelmi találkozójának helyszínéül a havannai repülőtér tranzitváróját, mert semleges terület, és senki se használhassa fel politikai célokra a történelmi jelentőségű eseményt – közölte pénteken a pátriárka szóvivője a kubai fővárosban. Alekszandr Volkov felhívta a figyelmet arra, hogy a pápa nem is fogja belépni a kubai területre.

Azért választották a repülőteret, mert semleges övezet, semleges terület

– mondta Volkov. Kifejtette, hogy bármilyen helyszínt választottak volna, mindenképpen egy bizonyos országhoz tartozó területen lett volna.

Azért választottak ilyen jó helyszínt, hogy senki sem mondhassa, valaki politikai célokra használja fel a találkozót

– mondta Volkov.

1054 óta először – Szemünk előtt a történelem

A pápa és az orosz pátriárka találkozójára közép-európai szerint este nyolc óra körül kerül sor. Két-három órás megbeszélést folytatnak egymással, majd közös nyilatkozatot adnak ki a katolikus és az orosz ortodox egyház kapcsolatának jövőjéről. Az 1054-es nagy egyházszakadás óta most először találkozik egymással a katolikus egyházfő Moszkva és egész Oroszország pátriárkájával. Az egyháztörténeti jelentőségű lépés csaknem ezeréves fagyos viszony végére tesz pontot.

Miután egy héttel ezelőtt ismertté vált, hogy találkozik egymással a pápa és a pátriárka, sokan azt firtatták, hogy miért éppen Kuba lesz a helyszín, amely földrajzilag igen messze van Moszkvától és Vatikántól egyaránt. Kubában javarész római katolikusok élnek. A szigetországban járt már a pápa, aki egyházfőként Vatikán államfője is egyben.

A kommunista vezetésű Kuba hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, de az utóbbi években közeledni kezdett az Egyesült Államokhoz. Tavaly májusban az Egyesült Államok törölte Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról, júliusban pedig felvették egymással a diplomáciai kapcsolatokat, és megnyitották nagykövetségüket Havannában, illetve Washingtonban. A diplomáciai kapcsolatok újrafelvételén célzó tárgyalásokon Ferenc pápa közvetített a két egykori hidegháborús ellenfél között.

Kirill pátriárka már csütörtökön megérkezett Havannába, és kubai látogatás után felkeresi még Brazíliát és Paraguayt. A katolikus egyházfő gépe péntek reggel szállt fel a római Ciampino repülőtérről félórás késéssel, mert az EasyJet légitársaság Nápoly és Velence között közlekedő járata kényszerleszállást hajtott végre. Az olasz média felhívta a figyelmet arra, hogy Ferenc pápa szokásához híven ezúttal is egyedül ment fel a lépcsőn a gépre, kezében fekete aktatáskájával, amelyet mindig magával visz. Egyszer elárulta újságíróknak, hogy a Bibliája van benne, illetve ebben hordja a hivatalos dokumentumait és a borotválkozó készletét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik