Nagyvilág

Rendőröket ölt meg egy tálib beszivárgó Afganisztánban

Elkábított, majd agyonlőtt öt rendőrt egy magát szintén rendőrnek kiadó tálib merénylő a dél-afganisztáni Kandahár tartományban, tájékoztattak csütörtökön az afgán hatóságok.

A támadás szerda este történt Záirá körzet egyik ellenőrzőpontjánál, ahol 13 rendőr volt szolgálatban. Ötüket ölte meg a “tégla”, heten megsebesültek.

A lövések hallatán több rendőr érkezett a gyilkosság helyszínére egy másik ellenőrzőponttól. Ők végeztek a tálib beszivárgóval.

A kormányellenes tálibok szóvivője közölte, hogy a támadó két éve épült be a biztonsági szervek kötelékébe. Az akcióval egy korábbi kandahári hatósági razziában meghalt civileket bosszulták meg.

Az afgán biztonsági szervek soraiba viszonylag gyakorta sikerül beépülniük a szélsőségeseknek. Január végén tíz kollégáját lőtte agyon a dél-afganisztáni Uruzgán tartományban egy beszivárgó. Hasonlóan a szerda esti gyilkosságokhoz, a támadó Csinarto körzetében, egy ellenőrzőponton előbb elkábította a rendőröket, majd amikor öntudatlanná váltak, megölte őket. Egy héttel korábban hasonló módon végeztek tálibok legalább kilenc rendőrrel ugyanebben a tartományban.

A tálibok az év eleje óta fokozták fegyveres támadásaikat, annak ellenére, hogy soraikon belül feltételezhetően nincs egység, ugyanis miután tavaly nyáron beismerték Omár molla tálib vezér két évvel korábban, 2013-ban bekövetkezett halálát, a vezetők között belharc kezdődött az utódlás miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik