Nagyvilág

Montenegró kitiltotta az orosz miniszterelnök-helyettest

Az uniós- és NATO-tagjelölt Montenegró is csatlakozott az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióihoz, amit Moszkva nem néz jó szemmel. Emellett Oroszország azt is nehezményezi, hogy a korábban szövetségesnek számító kis balkáni állam hamarosan az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagja lesz.

A montenegrói sajtó értesülései szerint Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettest egy parlamenten kívüli oroszbarát párt, a Demokratikus Néppárt (DNP) elnöke meghívta Podgoricába anélkül, hogy a kormányzati szervekkel egyeztetett volna. Időközben azonban kiderült, a politikus – több más politikussal és üzletemberrel együtt – tiltólistán van, azaz nem léphet be az országba. Milan Knezevic, a DNP elnöke viszont közölte: pártja garantálja Rogozin biztonságát, nyugodtan ellátogathat Montenegróba.

Az említett lista összetételéről a montenegrói külügyminisztérium tájékoztatása szerint a kormány döntött a nemzetközi szankciók bevezetésekor.

Montenegró decemberben hivatalosan is meghívást kapott a NATO-ba, Dmitrij Rogozin pedig egy hónappal később az orosz tulajdonú Sputnik nemzetközi hírügynökségnek azt mondta: Podgorica “meg fogja bánni” ezt a lépését. Mint fogalmazott: nem a nép fogja megbánni, hiszen őket senki sem kérdezte, hanem a döntéshozók szűk csoportja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik