Nagyvilág

Külügyminiszter lesz a volt francia kormányfő

Jean-Marc Ayrault korábbi kormányfőt nevezte ki Francois Hollande francia államfő Laurent Fabius távozó külügyminiszter utódának az átalakított francia kormányba – derül ki a francia elnökség által a Twitteren csütörtökön közzétett közleményből.

Fleur Pellerin kulturális minisztert Audrey Azoulay, az államfő kulturális tanácsadója váltja, a kormányt továbbra is Manuel Valls vezeti. Ségolene Royal környezetvédelmi és közlekedési miniszter tárcája kibővül, a kormányból 2014 áprilisban kilépett Zöldek pedig három tárcát visszakaptak. Emmanuelle Cosse pártvezető lakhatási miniszter lett, Barbara Pompili és Jean-Vincent Placé nemzetgyűlési képviselők pedig államtitkári posztot kaptak.

Jean-Marc Ayarult a jelenlegi miniszterelnököt megelőzően 2012 és 2014 között vezette a francia kormányt, közvetlenül Francois Hollande elnökké választását követően.

A németül kiválóan beszélő 66 éves Ayrault korábban 15 évig vezette a szocialisták nemzetgyűlési csoportját, és több évtizede az államfő egyik legközelebbi politikusbarátjának számít, az elnökválasztási kampányban Hollande különleges tanácsadója volt, miután kiváló kapcsolatokat ápol az európai testvérpártokkal, elsősorban a német szociáldemokratákkal.     Meggyőződéses európaiként és konszenzuskereső, mérsékelt politikájának köszönhetően a pártjában is befolyásos személyiség, de kinevezése meglepetést okozott. A poszt legesélyesebb várományosának ugyanis Ségolene Royalt, a köztársasági elnök volt élettársát, négy gyermekének anyját tartotta a sajtó.

Három évvel ezelőtti miniszterelnöki kinevezéséig Ayrault teljesen ismeretlennek számított külföldön, és kormányfőként is sokszor vádolták azzal, hogy nem elég karizmatikus. A kormányba való visszatérését elsősorban a német tanári végzettsége okán Berlinnel kialakított kiváló kapcsolatainak köszönheti.

Franciaországban nem ez az első alkalom, hogy volt miniszterelnök kerül a diplomácia élére, a távozó Laurent Fabius 1984 és 1986 között minden idők legfiatalabb francia kormányfője volt, Alain Juppé pedig, aki 2011-2012-ben irányította a külügyi tárcát, 1995 és 1997 között volt kormányfő.

Az viszont újdonságot jelent, hogy a jelenlegi kormányfő, Manuel Valls belügyminiszterként dolgozott Jean-Marc Ayrault kormányában, és nem kis szerepe volt az akkori miniszterelnök elmozdításában és posztja átvételében. Jean-Marc Ayrault azóta ezt többször is szóvá tette, és többször is nem tetszését fejezte ki utóda döntéseivel kapcsolatban.

A 2017-es elnökválasztásra való felkészülés jegyében történt kormányátalakítással Francois Hollande alapvetően nem kíván kormánya szociálliberális irányvonalán változtatni, a gazdasági tárcát továbbra is Emmanuel Macron vezeti. Az afrikai katonai beavatkozásokat irányító Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter is a helyén marad.

Laurent Fabiuson és Fleur Pellerinen kívül csak ketten léptek ki a kormányból, Sylvia Pinel, aki a lakhatási tárcát vezette és Marylise Lebranchu, aki a decentralizációs politikáért volt felelős.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik