Nagyvilág

Görög külügyminiszter-helyettes: „egy takarót sem kaptunk a vádaskodó magyaroktól”

A Budapesten tárgyaló politikus szerint hazánk nem segít a menekültválság kezelésében, csak Görögországot kritizálja.

Orbán Viktorék vádaskodnak, de nem segítenek a menekültválság kezelésében – mondta Nikosz Kszidakisz görög külügyminiszter-helyettes a Népszabadságnak. Közölte: Görögországot „szomorúsággal és csalódottsággal tölti el”, hogy milyen vádak hangoznak el a magyar kormány részéről.

A magyar kormány azt állítja, hogy nincs menekültproblémája. Rendben van, de miért akarják másoknak megmondani, mit tegyen? Mi sosem bíráltuk a magyar kormány, a magyar miniszterelnök politikáját

– mondta Kszidakisz, aki szerdán Budapesten tárgyalt. Szerinte szimbolikus, hogy Magyarország öt rendőrtisztet delegált az európai határvédelmi ügynökség égei-tengeri missziójába, eközben pedig száz kilométer szögesdróttal és 31 fős katonai-rendőri kontingenssel segítette a görög határon dupla soros kerítést építő macedón kormányt.

Ez politikai döntés, amit mi ellenséges lépésnek tekintünk az általunk barátként kezelt, NATO-szövetséges és EU-partner Magyarországtól

– mondta a külügyminiszter-helyettes, hozzátéve: a macedónoktól és bolgároktól barátságtalan, de elfogadható lépés, hogy meg akarják védeni a határaikat, az viszont elfogadhatatlan, hogy más EU-tagállamok rendőröket, katonákat küldenek a macedón-görög és bolgár-görög határra. Kitért arra is, hogy a nyílt tengerről a nemzetközi jog szerint mindenkit ki kell menteni, a csónakokat nem fordíthatják vissza.

Kszidakisz azt is furcsállotta, hogy az Athénnal szemben folyamatosan vádaskodó Budapesttől január végéig egyetlen takarót vagy sátrat nem kaptak, miközben a mediterrán válságzónától távol eső Litvánia két őrhajót küldött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik