Nagyvilág

Csodagyémántot találtak Jakutföldön

A 121,96 karátos gyémánt értéke másfél millió dollárt érhet csiszolatlanul.

Az oktaéder (dupla piramis) alakú, ékszerminőségű drágakő enyhén sárgás árnyalatú, periférikus részeiben apró olivin- és szulfid-grafit zárványokkal. A drágakő a cég sajtóközleménye szerint 31,28 x 30,00 x 28,57 milliméteres – jelentette be csütörtökön az Alrosza orosz gyémántbánya-vállalat.

Szakértői becslés szerint a gyémánt csiszolatlan formájában 1,5 millió dollárt érhet.

A Jubilejnaja kimberlitcsőben (kürtőszerűen kitermelt bánya) tavaly több, 50 és 138 karát közötti súlyú kristályt találtak. Ezek egyike, egy 70,06 karátos gyémánt a “Győzelem 70 éve a Nagy Honvédő Háborúban” elnevezését kapta.

Az elmúlt száz év legnagyobb, 1111 karátos gyémántját Botswanában találták 2015 novemberében, a kanadai Lucara Diamond Corporation bányájában. A karowei nyíltszíni fejtőben több rendkívüli méretű kristályra bukkantak, egyebek között egy 813 karátosra.

A világ eddig ismert legnagyobb nyersgyémántja a 3106 karátos (621 grammos) Cullinan volt, amelyre 1905-ben leltek rá Dél-Afrikában. A brit uralkodói koronát és jogart a belőle csiszolt briliánsok ékesítik.

A kimberlit kékes magmás kőzet, amely gyakran a vulkáni kitörés során keletkező kürtőszerű csatornákban (csövekben) lelhető fel. Jelenléte már számos hatalmas gyémántkészlet felfedezésében segített a világ különböző pontjain.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik