Nagyvilág

Brutális gyilkossággal vádolják az egykori papot

Amikor szerettei utoljára életben látták, a 25 éves Irene Garza templomba indult, 1960 április 16-án, egy texasi kisvárosban, McAllenben. Összevert holttestét napokkal később egy öntözőcsatornából húzták ki. A rendőrség gyanúja hamar John Feitre, egy katolikus papra terelődött. Ő találkozott utoljára a lánnyal, és más bizonyítékuk is volt ellene, de közel sem elég egy vádemeléshez. Egészen mostanáig.

Irene Garza gyönyörű fiatal nő volt, 1958-ban szépségkirálynővé koronázták a  Miss All South Texas Sweetheart nevű, állami versenyen. Amikor azon az áprilisi estén elindult otthonról, csak annyit mondott a szeretteinek, hogy muszáj gyónnia. Soha többé nem tért haza.

Irene Garza (fotó: Corbis)
Irene Garza (fotó: Corbis)

Amikor megtalálták, a nő holtteste szörnyű állapotban volt. A boncolás megállapította, hogy halála előtt csúnyán összeverték, amikor már eszméletlen volt megerőszakolták, s végül megfojtották. A csendes kisváros teljesen felbolydult a brutális bűncselekmény hírére, a kedélyek azóta sem csillapodtak le teljesen.

A gyanúba keveredett, akkor 27 éves katolikus pap elismerte, hogy meggyóntatta a lányt, sőt azt sem tagadta, hogy teljesen szokatlan módon nem a templomban, hanem a paplakban beszélt a nővel. Azt állította azonban, hogy a gyilkossághoz nincs semmi köze.

Fotó: Corbis
Fotó: Corbis

A helyszínelők a holttest mellett megtalálták a lelkész hordozható dianézegető készülékét. Két paptársa azt vallotta, hogy Feit bevallotta nekik, ő ölte meg a nőt, sőt, egyikük azt állította karmolások nyomait látta a férfin az Irene Garza eltűnése utáni napokban. Kiderült az is, hogy alig néhány héttel a szépségkirálynő halála előtt, egy másik kisvárosban Feit-et megvádolták egy fiatal nő elleni támadással: az az ügy végül egy 500 dolláros pénzbírsággal zárult. Mindez azonban nem volt elegendő bizonyíték Feit ellen, a vádemelés elmaradt, Irene Garza gyilkossági ügyét pedig megoldatlanként zárták le.

Nem sokkal később, Feit beköltözött egy új-mexikói szanatóriumba, amit kifejezetten súlyos gondokkal küzdő papjai számára működtetett a katolikus egyház. Rövid idő alatt mentor lett belőle, aki az újonnan bekerülőknek segített. Többek között ő támogatta a pedofil James Portert is, aki legalább 100 gyereket molesztált, mire végül kitaszították az egyházból és börtönbe került.

Feit 1972-ben feladta a papságot, megnősült és családot alapított. Nem sodródott túl messze az egyháztól, egy katolikus jótékonysági alapítványnál kapott munkát az arizonai Phoenixben, ahol egészen a nemrégiben bekövetkezett letartóztatásáig dolgozott. Bár a gyilkosság gyanújának árnyéka sohasem oszlott el teljesen körülötte, és ezzel a környezetében mindenki tisztában volt, Feit teljes, békés életet élt.

Feit 1960-ban (fotó: Corbis)
Feit 1960-ban (fotó: Corbis)

Irene Garza családja a hosszú évtizedek alatt folyamatosan próbált nyomást gyakorolni a hatóságokra, hogy indítsák újra a nyomozást. Sokáig sikertelenül. Legutóbb 2004-ben határozott úgy egy esküdtszék, hogy túl kevés a bizonyíték Feit ellen ahhoz, hogy a nyomozók újranyissák az ügy aktáit. Annak ellenére, hogy két évvel korábban felbukkant egy újabb tanú, aki azt állította, hogy pap meggyónta neki a gyilkosságot.

A jelenleg az Oklahoma Cityben, könyvelőként dolgozó Dale Tacheny három évvel Irene Garza halála után, 1963-ban pap volt egy missourii kolostorban, ahol Frei meghúzta magát egy darabig. Tacheny szerint Feit akkor csak annyit mondott, hogy megölt egy fiatal nőt, neki pedig csak évekkel később állt össze a kép, hogy paptársa akkor Irene Garzáról beszélt.

Feit letartóztatási fotója (Maricopa Cunty Sheriff's Office)
Feit letartóztatási fotója (Maricopa Cunty Sheriff’s Office)

Fordulatot csak egy 2014-es megyeifőügyész-választás hozott az ügyben. Az egyik jelölt, Ricardo Rodriguez ígéretet tett: ha megválasztják, újranyittatja a Garza-gyilkosság aktáit. Nyert, két évvel később pedig csattant a bilincs a 83 éves Feit csuklóján. A férfi jelenleg egy arizonai börtönben ül előzetes letartóztatásban, és arra vár, hogy átszállítsák a régi gyilkosság helyszínére, Texasba. Az óvadékát 750 ezer dollárban (több mint 206 millió forintban) állapította meg a bíróság.

Feit egyáltalán nem érti, hogy miért vették elő egy 56 éve történt gyilkosság miatt. A hatóságok pedig egyelőre nem árulták el, hogy milyen új bizonyítékkal tudták megtámogatni a vádat.

(via The Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik