Külföld

Sose szabadulhatna a börtönből Csád volt diktátora

24.hu
24.hu

2016. 02. 10. 20:40

A gyanú szerint Hissene Habrének 40 ezer ember halálában is szerepe lehet. A volt csádi vezér két évtizeden át élt háborítatlanul Szenegálban, most csak miatta állítottak fel egy különleges bíróságot.
Korábban a témában:

Az Afrikai Unió különleges bíróságának ügyésze életfogytiglani börtönt kért szerdán Hissene Habré volt csádi elnök-diktátorra súlyos bűncselekményei miatt. “A bizonyítékok alapján megállapítható Hissene Habré bűnössége kínzás bűntettében, emberiesség elleni bűntettekben és háborús bűncselekményekben” – mondta Mbacké Fall különleges ügyész a közel hétórás vádbeszédben.

A börtönbüntetés mellett az ügyész azt is kérte, hogy a bíróság kobozza el Habré minden vagyonát, amit az eljárás során lefoglaltak. Fall súlyosbító körülményként hozta fel, hogy a politikus nem tett vallomást az eljárás során. “Bármilyen büntetést kap is, biztosan jobb sorsra jut, mint az áldozatai” – jegyezte meg a vádló.

Habrét egy speciális testület vizsgálatai szerint közvetlen felelősség terheli 40 ezer ember, főként politikai ellenfelei haláláért és százezrek szisztematikus megkínzásáért. Nyolc évig volt hatalmon 1982-90 között, mígnem a jelenlegi csádi elnök puccsal megdöntötte hatalmát. Szenegálba menekült, ahol több mint két évtizedig kényelemben és nyugalomban élt, de hosszú évek jogi csatározása után mégis sikerült bíróság elé állítani. A bíróságot az Afrikai Unió közvetlenül az ő ügyében állította fel.

Az eljárás Szenegál fővárosában, Dakarban folyik, a Különleges Afrikai Törvényszék előtt, amit az Afrikai Unió és Szenegál között létrejött megállapodás állított fel. Habré nem ismeri el a testület joghatóságát, így védekezni, sőt megszólalni sem nagyon volt hajlandó, ezért a testület három ügyvédet jelölt ki a védelmére – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.