Nagyvilág

Sose szabadulhatna a börtönből Csád volt diktátora

A gyanú szerint Hissene Habrének 40 ezer ember halálában is szerepe lehet. A volt csádi vezér két évtizeden át élt háborítatlanul Szenegálban, most csak miatta állítottak fel egy különleges bíróságot.

Az Afrikai Unió különleges bíróságának ügyésze életfogytiglani börtönt kért szerdán Hissene Habré volt csádi elnök-diktátorra súlyos bűncselekményei miatt. “A bizonyítékok alapján megállapítható Hissene Habré bűnössége kínzás bűntettében, emberiesség elleni bűntettekben és háborús bűncselekményekben” – mondta Mbacké Fall különleges ügyész a közel hétórás vádbeszédben.

A börtönbüntetés mellett az ügyész azt is kérte, hogy a bíróság kobozza el Habré minden vagyonát, amit az eljárás során lefoglaltak. Fall súlyosbító körülményként hozta fel, hogy a politikus nem tett vallomást az eljárás során. “Bármilyen büntetést kap is, biztosan jobb sorsra jut, mint az áldozatai” – jegyezte meg a vádló.

Habrét egy speciális testület vizsgálatai szerint közvetlen felelősség terheli 40 ezer ember, főként politikai ellenfelei haláláért és százezrek szisztematikus megkínzásáért. Nyolc évig volt hatalmon 1982-90 között, mígnem a jelenlegi csádi elnök puccsal megdöntötte hatalmát. Szenegálba menekült, ahol több mint két évtizedig kényelemben és nyugalomban élt, de hosszú évek jogi csatározása után mégis sikerült bíróság elé állítani. A bíróságot az Afrikai Unió közvetlenül az ő ügyében állította fel.

Az eljárás Szenegál fővárosában, Dakarban folyik, a Különleges Afrikai Törvényszék előtt, amit az Afrikai Unió és Szenegál között létrejött megállapodás állított fel. Habré nem ismeri el a testület joghatóságát, így védekezni, sőt megszólalni sem nagyon volt hajlandó, ezért a testület három ügyvédet jelölt ki a védelmére – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik