Nagyvilág

Oroszország szerint a törökök hozzáláttak Szíria elfoglalásához

A török miniszterelnök szerint meg kellene végre mondani az oroszoknak, hogy ami sok, az sok.

Oroszország szerint Törökország „menekülttáborok létesítésének leple alatt hozzálátott a szír területek egy részének elfoglalásához”. Szergej Lavrov külügyminiszter szerint Törökország azon terve, hogy egy „Iszlám Államtól mentes” területet hozzon létre Szíriában, valójában azt a célt szolgálja, hogy éket verjen a kurd enklávék között, mert a törököknek elfogadhatatlan, hogy a kurd erők egyesüljenek, így Törökország „nem tudná ellátni a szíriai fegyvereseket és nem tudna csempészárut beszerezni”.

Az orosz külügyminiszter ennél is továbbment, azt állította: bizonyíték van arra, hogy a török vezetés és az Iszlám Állam titkos megbeszéléseket tart arról, hogyan folytassák tevékenységüket az orosz légierő tevékenysége miatt megváltozott feltételek mellett. De azt is hozzátette: az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció, melynek Törökország is tagja, nem hagyná, hogy Törökország inváziót indítson szíriai területek ellen.

A török-orosz viszony azután romlott meg, hogy novemberben lelőttek egy orosz Szu-24-es harci repülőt, ami megsértette Törökország légterét. Azóta Oroszország folyamatosan azzal vádolja Törökországot, hogy együttműködik az Iszlám Állammal Szíriában.

Az elmúlt napokban az észak-szíriai Aleppó tartományban tízezrek hagyták el otthonaikat, miután az Aszad-rezsim erői orosz légitámogatással indítottak offenzívát a felkelők ellen, Törökország azonban mindezidáig nem engedte be a menekülőket, hanem szír területen igyekszik gondoskodni ellátásukról. Törökországot az ENSZ is felszólította már határai megnyitására, de Ahmet Davutoglu török miniszterelnök erre úgy reagált: képmutató dolog, hogy miközben azt mondják Törökországnak, nyissa meg a kapuit, nem mondják azt Oroszországnak, hogy „ami sok, az sok”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik