Nagyvilág

Kipakolt a távozó francia külügyminiszter

Amerikát kétértelmű politikája, Oroszországot és Iránt pedig az Aszad-rezsimmel vállalt cinkossága miatt bírálta.

A szíriai rezsim cinkostársainak nevezte Oroszországot és Iránt a távozó francia külügyminiszter. Szerinte Bassár el-Aszad kormányzását szörnyű brutalitás jellemzi, és ismét sürgette, hogy szüntessék be a bombázásokat az országban, ahol a kormányerők az orosz légierő támogatásával indítottak február elsején offenzívát a felkelők ellen.

Laurent Fabius a nemzetgyűlés előtt Párizs partnereit is bírálta „bizonyos kétértelműségek” miatt, de itt konkrétan nem fejtette ki, mire gondol. Korábban viszont újságírók előtt arról beszélt, hogy az Iszlám Állam elleni koalícióban nem az az érzése Franciaországnak, hogy „nagy, erős elköteleződésről” lenne szó, amit az oroszok is éreznek, és ennek következtében Bassár el-Aszad hatalma is megerősödött.

Párizs a szíriai konfliktus kezdete óta az Aszad-rezsimmel szemben álló mérsékelt ellenzékieket támogatja, hetek óta pedig azt hangoztatja, hogy az Iszlám Állam elleni koalíciót vezető Egyesült Államok túlságosan is megértő a rezsimet támogató Oroszországgal. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik