Nagyvilág

Fegyvert ragadtak az Iszlám Állam volt szexrabszolgái

A jazidi nőket kurdok képezték ki, most a dzsihádisták kezén lévő Moszul, és fogságban lévő nőtársaik felszabadítására indulnak.

Fegyveres brigádot alapítottak azok a jazidi nők, akiket korábban szexrabszolgaként tartottak fogva az Iszlám Állam terroristái. A kurd pesmerga erőkhöz csatlakozva harcba indultak Moszul városa, és az ott a dzsihádisták fogságában sínylődők felszabadításáért.

Europress
Europress

A csapat vezetője, Khatoon Khider a Fox Newsnak adott interjút, amelyben elmondta: ötszáz nő vár kiképzésre, hogy csatlakozhasson a jelenleg 123 fős alakulathoz. Már van harci tapasztalatuk, részt vettek a terroristák kiűzésében Szindzsárból, ahol kétezer nőt taszított szexrabszolgaságba az Iszlám Állam.

A harcosok, akik „A Nap lányaiként” váltak ismertté, tisztában vannak azzal, hogy a neheze még ezután jön: saját városaikat már segítettek megtisztítani a dzsihádistáktól, de Moszul elfoglalása lesz az igazi próbatétel, ami nem csak stratégiai okból fontos számukra. „Sok társunkat tartják fogva Moszulban, a családjuk és mi is várjuk őket haza” – mondta Khatoon Khider.

Europress
Europress

„A Nap lányai” maguk is a mindennapos erőszakból szabadultak, a kurdok elitcsapatot képeztek belőlük, ami az egész régióban példa lehet a nők számára – vélik. „Most megvédjük magunkat a gonosztól, és megvédünk minden kisebbséget a térségben. Megtesszük, amire szükség van” – jelentette ki vezetőjük. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik