Nagyvilág

A közös védelemről tárgyal a NATO

A kollektív védelem és az elrettentési képességek erősítéséről is tárgyalnak a NATO védelmi miniszterei Brüsszelben. A szerdán kezdődő, kétnapos találkozón Magyarországot Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára képviseli.

Egy neve mellőzését kérő NATO-diplomata arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az észak-atlanti szövetség nyári varsói csúcstalálkozóját előkészítő ülésen áttekintik a megváltozott biztonsági környezetből fakadó kihívásokat és az azokra adandó lehetséges válaszokat.

Az egyik legfontosabb kérdést a NATO és Oroszország közötti feszült viszony jelenti. Ennek kapcsán a névtelenül nyilatkozó tisztségviselő elmondta, a találkozón a keleti tagállamokban való NATO-jelenlét fokozásáról is egyeztetni fognak. Mint mondta, a katonai szervezeten belül egyetértés van azt illetően, hogy folyamatos, de rotációs jelenlétre van szükség a térségben, a részletek azonban még kidolgozatlanok.

A kétnapos ülésen emellett foglalkoznak a NATO belső reformjával, a döntéshozatali eljárás felgyorsításával, az adaptációs és megerősítő intézkedésekkel, a transzatlanti ellenálló képesség javításával, valamint a hibrid hadviselés, a kibervédelem, a rakétavédelem és az afganisztáni szerepvállalás kérdéseivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik