Nagyvilág

Öngyilkos merénylő robbantott Damaszkuszban, többen meghaltak

Egy damaszkuszi lakóövezetben található rendőrklub parkolójában repítette levegőbe autóját egy öngyilkos merénylő, a támadásnak számos halottja és sebesültje van, írta keddi közleményében a szíriai belügyminisztérium.

A közlemény szerint a támadó eredetileg be akart hatolni a szigorúan ellenőrzött épületbe, de a biztonsági erők feltartóztatták. Egy helyi jogvédő szervezet úgy tudja, hogy a merényletnek nyolc halálos áldozata és körülbelül húsz sebesültje lehet.

A támadást a szíriai főváros északi részén található, középosztálybeliek lakta Maszaken Barza negyedben követték el, ahol több kormányépület is található.

Eközben az ENSZ kedden arra figyelmeztetett, hogy mintegy háromszázezer civil kerülhet az éhhalál küszöbére, ha a szíriai kormányerőknek sikerül teljes ostromgyűrűbe zárniuk az észak-szíriai Aleppó lázadók által ellenőrzött részeit, és nem engedik célba érni a nemzetközi segélyszállítmányokat. Az utolsó menekülési útvonal elvágása előtt azonban a helyi tanácsok becslései szerint még mintegy 100-150 ezer ember kelhet útra, és közülük több tízezren a török határ felé vehetik az irányt.

A szíriai kormányerők orosz légi támogatással megkezdték előrenyomulásukat az évek óta megosztott Aleppó körül kedden. A kormánycsapatokat iráni és libanoni harcosok erősítik. Az egykor kétmilliós város elleni offenzíva fordulópontja lehet az öt éve zajló polgárháborúnak, amelyben egyes becslések szerint 250 ezer ember vesztette életét és 11 millióan váltak földönfutóvá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik