Nagyvilág

Észak-Korea újraindított egy plutóniumtermelő reaktort

Egy év alatt egy atombombára való alapanyagot tudnak előállítani vele.

Újraindított Észak-Korea egy plutóniumtermelő reaktort, amely nukleáris fegyverek készítéséhez szolgáltathat alapanyagot – ezt James Clapper amerikai hírszerzési vezető közölte a szenátus illetékes bizottsága előtt. Ezzel egy időben az ázsiai diktatúra újabb lépéseket tett egy interkontinentális ballisztikus rakétarendszer kifejlesztésére.

Az észak-koreai rezsim szeptemberben jelentette be, hogy újraindította jongbjoni nukleáris létesítményét, ahol a nukleáris fegyverkezési programhoz szükséges plutóniumot állítják elő. Januárban kísérleti atomrobbantást hajtottak végre. Clapper szerint hetek vagy hónapok kérdése, hogy használható alapanyaggal rendelkezzenek.

Szakértők szerint a jongbjoni reaktor egy év alatt tud előállítani egy atombombához szükséges plutóniumot. A radioaktív elemből 4 kilogrammra van szükség egy 20 kilotonna erejű atomfegyver előállításához.

Phenjan korábban többször ígéretet tett arra, hogy befejezi a fegyver-alapanyag előállítását Jongbjonban, 2008-ban még a hűtőtornyot is lerombolták, hogy demonstrálják elkötelezettségüket egy segélyprogramban való részvételért. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik