Nagyvilág

Elfogultság miatt bíráltak külföldi újságírókat az izraeli parlamentben

A tudósítókat képviselő szervezet vezetője boszorkányüldözésnek nevezte és visszautasította a vádakat.

Izraelben rendkívüli bizottsági vitát hívott össze Cipi Livni volt külügyminiszter amiatt, hogy a külföldi sajtóban szerinte elfogultan számolnak be az országban zajló erőszakos eseményekről. A politikus azután lépett, hogy az amerikai CBS televízióban „Megöltek három palesztint, miközben tovább folyik a mindennapos erőszak” címmel közöltek besázmolót a február 3-i jeruzsálemi merényletről.

Azon a napon három fegyveres palesztin fiatal izraeli határőrökre támadt. Egyikük belehalt sérüléseibe. Az izraeli biztonságiak ezután lelőtték a palesztin merénylőket. A címet később a CBS kicserélte az izraeli kormány tiltakozása nyomán.

Luke Baker, az Izraelből tudósító külföldi újságírók szövetségének elnöke, a Reuters hírügynökség munkatársa a kneszet előtt visszautasította és boszorkányüldözésnek nevezte az Izraellel szembeni elfogultság vádját. Elmondta, hogy a Reuters az utóbbi hónapokban mintegy hétszáz hírt jelentetett meg Izraellel kapcsolatban, melyek közül csak eggyel kapcsolatban merült fel kifogás, ezt hamarosan ki is javították. Hangsúlyozta, hogy az Izraelben dolgozó hírügynökségek hatalmas mennyiségű hírt adnak ki nagyon kevés ténybeli tévedéssel.

Az ülést kezdeményező Livni azt kifogásolta, hogy a támadások elkövetőihez és áldozataihoz az újságírók ugyanúgy viszonyulnak, a haláleseteknél nem mutatják be az ahhoz vezető körülményeket és nem különítik el a halottak közül a merénylőket.

A hadsereg és a rendőrség szóvivője ugyanakkor elismerte: gondok vannak az információk időben történő átadásával, és a téves hírek helyesbítésének sincs kidolgozott folyamata.

Ciszjordániában október óta napi rendszerességgel történnek olyan esetek, amikor palesztinok késsel támadnak izraelieket, a biztonsági erők rendszerint agyonlövik a támadókat. Február elsejéig 26 izraeli, egy eritreai és egy amerikai polgár, valamint több mint 150 palesztin halt meg az erőszakhullámban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik