Nagyvilág
In this handout photograph released by the Royal Office for Media in Bhutan on February 9, 2016, King Jigme Namgyel Wangchuck (L), his father the former king Jigme Singye Wangchuck, and Queen Jetsun Pema (R) sit with the royal baby Gyalsey at Lingkana Palace in Bhutan.  AFP PHOTO/ROYAL OFFICE FOR MEDIA ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ROYAL OFFICE FOR MEDIA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP / ROYAL OFFICE FOR MEDIA / ROYAL OFFICE FOR MEDIA

Boldog a bhutáni nemzet, megszületett a trónörökös

24.hu
24.hu

2016. 02. 09. 16:51

Mindenki ünnepel a 750 ezer boldog ember himalájai országában. Régóta vártak a trónörökösre, és Buddha meghallgatta az imákat, megjött a kis sárkány!
Korábban a témában:

Napokig ünnepelték Bhutánban, a “mennydörgő sárkány földjén” a trónörökös születésének hírét, azt, hogy Dzsigme Keszar Namgjel Vangcsuk királynak és hitvesének megszületett az első gyermeke. A kisfiú február 5-én jött a világra, születésének hírét szombaton jelentették be, a hétfőt ünnepnappá nyilvánították. A buddhista országban régóta várták a trónörökös születését, ami biztosítja a szeretett Vangcsuk-dinasztia 1907 óta tartó uralmának folytonosságát.

A 35 éves Dzsigme Keszar Namgjel Vangcsuk Oxfordban tanult, 2006-ban, apja lemondása után lépett trónra. Az ő uralma alatt lett a mintegy 750 ezres ország alkotmányos monarchia 2008-ban. Az uralkodó 2011-ben nősült meg, Dzsetcun Pema személyében polgárlányt vett feleségül. Apjának még négy felesége volt, ráadásul négy testvér. Bhutánban ugyanis – kihalóban lévő – szokás a poligámiának ez a fajtája. Dzsigme már nem lesz követője a hagyománynak, házasságkötésekor bejelentette, hogy Dzsetcun lesz az egyetlen neje.

Buzgó imák gyümölcse

“Boldogságunk határtalan” – idézte az udvar a királyi párt a trónörökös születését bejelentve. A gyermek később kap nevet, a legfontosabb buddhista szertartásoknak már alávetették. Születésének hírére a közösségi hálót ellepték a jókívánságok, azonban a bhutániak hagyományosabb módokon is kifejezték örömüket: több száz vallási ceremóniát tartottak, az emberek zarándoklatra indultak szent helyekre, áldásban részesültek, vajlámpásokat gyújtottak, fákat ültettek, zászlókat tűztek ki a trónörökös tiszteletére, hogy így fejezzék ki hálájukat Buddhának, amiért “buzgó imáiknak meglett a gyümölcse”.

Az áldásból és a szerencséből a helyiek hite szerint a trónörökössel egy napon született babák is részesülnek. A bhutáni kórházakban 29 gyermek jött a világra február 5-én. Bhután – amit a helyi dzsongha nyelven Druk Julnak, a mennydörgő sárkány földjének neveznek – a 16. század derekán Sabdung Rimpose Navang Namgjal fejedelem alatt vált függetlenné Tibettől. Később sokáig angol gyarmat volt, és a mai napig a világ egyik legelszigeteltebb országa, ami ellenáll a kísértésnek, hogy megnyissa kapuit a tömegturizmus előtt, inkább kis számú, de vastag pénztárcájú látogatót engednek be.

1999-ig nem volt tévé

A szinte kizárólag mezőgazdaságból élő Bhutánnak az 1960-as évekig nem volt saját valutája, még utcák sem voltak. Az első tévéprogram 1999-ben indult. A nép szegény, de büszke és derűlátó, nem tapasztalhatók a nyomorból fakadó jelenségek, a koldulás és a bűnözés, nincsenek vallási és etnikai ellentétek. Néhány éve a fejlettség mérésére bevezették a bruttó nemzeti boldogság fogalmát, amivel az volt a cél, hogy megmutassák, a gazdasági lemaradást Bhutánban ellensúlyozza az emberek más forrásból táplálkozó jóléte. Bhután kezdeményezésére az ENSZ a boldogság világnapjává nyilvánította március 20-át – írja az MTI.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.